Seved

Ensamma i landet om att inte få paket

Av: 

Robert Rosén

Seved är det enda området i landet dit Postnord inte kör ut paket till de boende.
Seved är det enda området i landet dit Postnord inte kör ut paket till de boende.

NYHETER

Seved är unikt.

Det är nämligen den enda platsen i landet dit Postnord inte kör ut sina paket.

– Vi bedömer helt enkelt en risk mot våra medarbetare, säger Maria Ibsén, pressansvarig

Delar av Lund och Kävlinge kommun blir först ut med postutdelning varannan dag. Digitaliseringens framfart har medfört att färre brev skickas och som ett pilotprojekt kommer därför post likt räkningar och vykort bara att delas ut varannan dag.

Det kommer dock dröja innan något liknande blir verklighet i Malmö.

– Vi kommer starta piloten i september och rulla på under hösten här. Därefter får vi utvärdera. När vi känner oss trygga med det här och har inhämtat de beslut som behöver inhämtas går vi live. Men det är ingenting som kommer hända på den här sidan årsskiftet i alla fall, säger Mathias Krümmel, chef för produktion på Postnord.

Även om postutdelningen fortsätter som vanligt i Malmö har Postnord under åren haft stora problem med sin utdelning i staden. För drygt ett år sedan var Seved det enda området i landet dit Postnord inte körde hem paket. Det med anledning av brevbärarnas säkerhet - då de blev hotade.

Vanlig post kommer

– Vi gör en årlig bedömning av det där rent allmänt. Just nu är ingenting förändrat utan det ser ut som det gjorde förra året, säger Maria Ibsén, pressansvarig vid Postnord.

Så ni kör alltså fortfarande inte ut paket i Seved?

– Nej, inte i en del av Seved.

Paket innehållandes dyrare prylar som ska levereras till boende är eftertraktat bland bovar och tros ligga bakom den hotbild som Postnord anser finnas mot deras brevbärare.

– Det är en samlad bedömning. Vi har som sagt en avstämning med polis och stadsförvaltning där vi helt enkelt bedömer en risk mot våra medarbetare. Vi har ett stort ansvar för våra medarbetare, vilket går först. Här har vi gjort bedömningen att vi inte kör ut paket. Däremot går den vanliga posten ut, säger Maria Ibsén.

Delar av området på Södra Sofielund omfattas av avstängningen.

”Den enda platsen”

Boende i den del av Seved dit Postnord inte levererar post till hemadressen får istället bege sig till närmsta postombud för att hämta ut sina paket.

Någonting som är unikt för hela landet.

– Såvitt vi känner till är det den enda platsen.

Även om Seved inte är den enda platsen Postnord valt att inte leverera hem paket på rent historiskt sticker området ändå ut.

– Det är väldigt, väldigt ovanligt. Det har skett att vi haft kortare stopp på några andra platser men för det mesta löser sig såna här situationer ganska snabbt.

Ingen förändring nära

Situationen på Seved har däremot sett likadan ut i flera års tid.

– Både vi och våra medarbetare vill så långt som det är möjligt att köra ut saker. Vi tycker det är bra att det inte är vanligare än så här men i just det här området fortsätter vi att inte dela ut ett tag.

Någon ljusning är inte i sikte.

– Vi gör löpande bedömningar för att se om vi kan ändra beslutet.

Är det något som är aktuellt inom det närmsta?

– Nej, just nu är bedömningen att det är som det har varit.

ANNONS

REA: Upp till 50% på Nike - fynda kläder, skor och allt du behöver till träningen!

Extern länk från Nike

Gå till rean

Publisert:

LÄS VIDARE

Postutdelning bara varannan dag

ÄMNEN I ARTIKELN

Seved

Malmö

Postnord

Posten