Coronapandemin

Australier uppmanas att undvika utlandsresor

Av: 

TT

Australiens premiärminister Scott Morrison. Arkivbild.
Australiens premiärminister Scott Morrison. Arkivbild.

NYHETER

Australien inför två veckors självisolering för resenärer från hela världen, rapporterar ABC News , och landets premiärminister Scott Morrison uppmanar alla australier att inte resa utomlands. Reserestriktioner gäller fortsatt för resenärer som kommer till landet från Kina, Iran, Italien och Sydkorea.

Nya regler för sammankomster införs och Morrison säger att australier kommer att påverkas av coronaåtgärderna i månader framöver.

– Åk inte utomlands. Den största risken som vi har haft och det största antalet fall som vi har haft har kommit från australier som återvänt från utlandet, säger Morrison under en presskonferens.

I landets uppdaterade åtgärder för att hindra spridningen av coronaviruset ingår även förbud mot "icke nödvändiga" sammankomster inomhus med över 100 deltagare. Utomhus uppmanas australierna fortfarande att undvika sammankomster med fler än 500 personer. Däremot håller landets skolor fortsatt öppet och det finns inte några planer på någon mer omfattande nedstängning av samhället. Däremot säger Morrison att australierna kan komma att påverkas av de nya omständigheterna i omkring sex månader.

– Social distansering är verkligen viktigt för att förhindra att det här viruset sprids i samhället de kommande månaderna. Men för att vara tydlig – en kortvarig nedstängning av samhället i två till fyra veckor rekommenderas inte av någon av våra experter, säger Brendan Murphy, medicinskt ansvarig vid det australiska regeringskansliet, som medverkade vid presskonferensen.

– Som premiärministern sade, så kan det handla om att vi måste interagera på deM här nya sätten i sex månader eller mer. Därför måste våra åtgärder vara hållbara, fortsätter Murphy.

Omkring 500 personer har hittills smittats i Australien och sex har avlidit.

Rättad: I en tidigare version av den här texten förekom felaktiga uppgifter om vilka regler som gäller för resande till Australien.

PODD Corona – det kan vi lära från tidigare pandemier

I dagens avsnitt av Aftonbladet Daily blickar vi bakåt mot tidigare pandemier och frågar oss om de kan lära oss något om hur vi ska hantera coronaviruset. Gäst är Fredrik Elg.

ANNONS

20% Rabatt på solskydd & solkräm för alla hudtyper och behov! - Lloyds Apotek

Extern länk från LloydsApotek

Beställ här

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publisert:

LÄS VIDARE

Studie i italiensk by: ”Hälften av de smittade saknade symtom”

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronapandemin

Australien

Scott Morrison

Coronaviruset