Droger och vapen på HVB-hemmet: 12-åriga pojkens liv innan misstänkta rånmordet

Den 12-åriga pojken greps knivbeväpnad och var drogpåverkad gång på gång – trots att han bodde på HVB-hem.

Nu misstänks han ha huggit ihjäl Anna-Lena Lernhede, 56, efter att ha försökt stjäla hennes mobiltelefon.

– Brottet är fruktansvärt tragiskt, säger lokalpolisområdeschefen Christian Nylén i Kungälv.

Anna-Lena Lernhede var på väg hem från en väninna när hon stoppades på en gångbro nära Thorildskolan i Kungälv natten till den 10 maj.

När den 56-åriga kvinnan inte ville lämna ifrån sig sin mobiltelefon blev hon knivhuggen.

Två hugg träffade i hjärtat och Anna-Lena Lernhede kämpade för sitt liv på sjukhuset i 12 dagar innan hon avled.

– Det var fruktansvärt att se hur hon kämpade in i det sista. Men till slut orkade kroppen helt enkelt inte mer. Det blev för plågsamt för henne, har dottern Mari berättat för Aftonbladet.

En vecka efter dådet kunde polisen gripa en misstänkt gärningsman som visade sig vara en minderårig pojke.

12 år gammal

Enligt Aftonbladets uppgifter är pojken bara 12 år gammal och domstolshandlingar visar att han har varit föremål för socialtjänstens insatser sedan han var i 10-årsåldern.

Sedan början av året var den 12-årige pojken placerad av sin hemkommun på HVB-hem – där han hamnade i ett allt djupare drogmissbruk.

”Efter en period om cirka en månad börjar han avvika från HVB-hemmet och utsätter sig för allvarliga risker genom att använda droger, bära kniv samt vistas i riskmiljöer”, skriver kommunen i en utredning.

Socialtjänsten konstaterar i förvaltningsrätten att pojken gång på gång rymmer och testar positivt för olika droger under sin tid på HVB-hem. Under en period på en dryg månad testade han positivt under fem olika dagar, för cannabis och det lugnande läkemedlet Tramadol.

”Missbruket har blivit allvarligt snabbt”, uppger socialtjänsten i rätten om 12-åringen.

I mitten av februari greps pojken av polis på resecentrum i Kungälv som uppfattat pojken som ”tydligt substanspåverkad”, enligt en utredning från socialtjänsten. När pojken visiterades hittade poliserna en kniv i hans innerficka samt en mindre mängd marijuana. När pojken drogtestades blev det utslag för både cannabis och bensodiazepiner.

Anna-Lena Lernhede knivhöggs till döds. Här med dottern Mari.
Anna-Lena Lernhede knivhöggs till döds. Här med dottern Mari.

Fick åka tillbaka

Samma kväll försökte socialtjänsten akutplacera honom till en låsbar avdelning inom Statens institutionsstyrelse, SiS, men beskedet blev att det inte fanns några lediga platser, enligt en handling från socialtjänsten.

I stället fick pojken åka tillbaka till HVB-hemmet.

– De erbjöds en plats veckan efter men kommunen tackade nej till platsen, säger Stefan Hell Fröding, pressansvarig på SiS.

Några veckor efter polisingripandet fastställde förvaltningsrätten att pojken skulle tvångsvårdas enligt lagen om vård av unga. Inför förhandlingen sa 12-åringen att han ”lämnat drogerna bakom sig” och att han vill ha en ”omstart i livet”.

I stället skulle det inte dröja många veckor innan han greps misstänkt för rånmordet på Anna-Lena Lernhede.

Nu pågår en mordutredning inom ramen för lagen om unga lagöverträdare, LUL. Eftersom den misstänkte inte är straffmyndig är målet i första hand att reda ut vad som hänt som ett underlag inför socialtjänstens fortsatta insatser.

– Det här är ett brott som skapar en otrygghet och oro förutom naturligtvis ett väldigt stort lidande för de anhöriga till offret. Vi har försökt möta upp det genom att jobba med trygghetsskapande insatser. Och jag känner mig trygg att den utredning om pågår går åt rätt håll, säger lokalpolisområdeschefen Christian Nylén i Kungälv.

”Ska vara rent”

Robert Syrén (M), 1:e vice ordförande i sociala myndighetsnämnden i Kungälv, har fattat beslut kring pojkens ärende under våren men kan inte säga något om det enskilda fallet med hänvisning till sekretess.

Om drogerna på HVB-hemmen säger han rent allmänt:

– Det är absolut ingenting som vi tycker om och det påtalar vi att så vill vi vi inte ha det. När de kommer till ett HVB-hem så ska det vara rent men vi är medvetna om att det förekommer droger och i vissa fall har vi tagit ungdomar därifrån när vi sett att det inte fungerar, säger Robert Syrén.

Publisert:

LÄS VIDARE