Kristersson: Hela Europa måste agera

Av: TT

Publicerad:
1 av 2 | Foto: Ali Lorestani/TT
Moderaternas partiledare Ulf Kristersson. Arkivbild.

Turkiet öppnar gränserna för flyktingar som vill ta sig in i Europa.

– Man ska ta det på stort allvar, säger Moderaternas partiledare Ulf Kristersson till TT och får medhåll från regeringen.

Beskedet att Turkiet öppnat landgränserna mot Europa kom oväntat. Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) betonar att man inte vill se en upprepning från 2015:

"Vi bedömer att risken för en ny flyktingkris likt 2015 är avsevärt mindre i år. Situationen i EU och Sverige ser annorlunda ut. Sverige har en annan lagstiftning och det är svårare för människor att ta sig genom Europa idag. Vid många gränsövergångar i Europa finns det nu gränskontroller och även Sverige har sedan 2015 inre gränskontroller. Migrationsverket har sedan 2016 ett utökat beredskapsansvar och regeringen har en nära dialog med Migrationsverket", skriver han i en kommentar.

Ulf Kristersson säger att den viktigaste frågan just nu är att ge stöd till Bulgarien och Grekland som delar landgräns med Turkiet.

– De behöver oerhört mycket stöd och hjälp för att hålla uppe den yttre gränsen annars får det stora konsekvenser för hela Europa, säger han.

Kristersson påpekar också att Turkiets agerande är en del i ett större sammanhang.

– Det är många konflikter i en här, det är ju snarare Ryssland mer än EU som Turkiet är arga på här, säger han och fortsätter:

– Om Turkiet väljer att överge hela avtalet kan det få stora konsekvenser. Vi vet att det är Sverige och några länder till som är de mest sårbara om det inte finns ett fungerande gränsskydd, för det kommer väldigt många människor hit.

Publicerad: