Här kan man få böter – om man går och tittar ner i telefonen

avMatilda Aprea Malmqvist

Snart kan det bli en dyr affär för fotgängare som tittar ner i mobilen när de går över gatan. Åtminstone om Australiens fotgängarråd får igenom sitt lagförslag om att bötfälla ouppmärksamma personer som passerar ett övergångsställe.

Fotgängare som tittar ner i sina telefoner när de går över gatan kan snart bötfällas. Det kommer att kosta uppemot 200 australienska dollar, vilket motsvarar cirka 1 300 kronor, om förslaget går igenom i Australien, skriver Daily Mail.

Harold Scruby som är med i fotgängarrådet menar att det skulle hindra fotgängare från att försätta sig i fara.

– Vi skulle vilja se böter på nationell nivå om 200 dollar och överträdelsen skulle kallas för att ”korsa gata medan distraherad”, säger han.

1 av 2 | Foto: Izabelle Nordfjell/TT / TT NYHETSBYRÅN

Både ris och ros

Förslaget har fått både ris och ros av australienska medborgare där några menar att det är rimligt medan andra tycker att det är att dra det för långt.

– Bilförare och fotgängare har lika stort ansvar, om de är distraherade av något ska båda bötfällas, säger en kvinna till 9 News.

Uppstår en ouppmärksam blindhet

Vägsäkerhetsexperter menar att det uppstår en slags ouppmärksam blindhet när man tittar ner i telefonen samtidigt som man går. Om lagförslaget går igenom återstår att se men än så länge säger polisen att de i dagsläget inte har några planer på att införa några påföljder på fotgängare som använder sina mobiler när de korsar en väg.

ARTIKELN HANDLAR OM