Nu hjälper din köpta blomma ensamma barn

Av:  TT

Sommarlov är en härlig tid för de flesta barn. Men för andra kan det vara svårt. Det är nu som pengarna från försäljningen av majblommor kan göra extra stor nytta just för dem.

– Att komma tillbaka till skolan och känna att du har gjort något, att du har varit någon under sommaren, det är helt avgörande för många barn, säger Tove Lindahl Greve, generalsekreterare på Majblomman.

Varje år delar Majblomman i Sverige ut över 25 miljoner kronor i bidrag till enskilda familjer med barn som på olika sätt behöver extra stöd. Nästan 20 procent av dessa går till att finansiera olika sommaraktiviteter.

– Det är en viktig del av Majblommans verksamhet. Det blir en symbol för vad Majblomman står för, säger Lindahl Greve.

Ökad självkänsla

De föräldrar som jobbar mest under sommaren är de som inte har trygga anställningar då de måste ta olika vikariat. Deras barn är inte bara hemma hela sommaren, utan de är i stor utsträckning hemma själva.

– Får man göra något meningsfullt på sommarlovet, då ökar självkänslan, då ökar tron på det omkringliggande samhället, då kan man skapa vuxenrelationer utanför familjen, säger Tove Lindahl Greve.

Kan vara djurparksbesök

Majblomman delar ut över 4,5 miljoner kronor i bidrag till barns sommarlovsaktiviteter. Det kan handla om lägeravgifter eller bidrag till kortare resor med familjen. Flera svenska djur- och nöjesparker har ett samarbete med Majblomman och ger generöst biljetter och vistelser till utsatta barn. Det är insatser utöver Majblommans egna pengar.

– Att få komma i väg kan göra en stor skillnad, säger Tove Lindahl Greve.

Majblomman har 600 lokalavdelningar och pengarna delas ut bland dem som ansökt om stöd och bidrag till den lokala föreningen i sitt område.

Publisert:

LÄS VIDARE