Stockholm

Glest på centralstation – trots fritt resande

Av: 

TT

NYHETER

Det är fritt fram att resa inom Sverige från och med den här helgen. Trots det blev det ingen anstormning av resenärer på Stockholms centralstation under lördagen.

– Jag är förvånad. Jag trodde det skulle vara massa folk här, säger resenären Ulrika Boding, 42.

Hon arbetar vanligtvis på restaurangen Urban Deli på centralstationen, men är nu på väg till Marstrand norr om Göteborg.

Ulrika Boding är en av ett tiotal personer som väntar på en glesbefolkad perrong där tåget mot Göteborg avgår.

– Jag vet hur mycket folk det brukar vara här så jag blev faktiskt förvånad. Men samtidigt tror jag många väntar till semestern med att resa, säger hon.

TT: Hur tänker du själv kring resandet i sommar?

– Man reser väl om det är nödvändigt. Jag har hållit mig till rekommendationerna tidigare och stannat i Stockholm och promenerat framför att ta bussen.

Efter att regeringen i början av juni gav grönt ljus till inrikes resor från och med den 13 juni har företag som SJ, SAS och Flixbus vittnat om ett ökat tryck på sina bokningssajter.

"Lite tidigt"

Men den första stora vågen av resenärer väntas först till midsommarhelgen – något som märks den här lördagen.

Micca, 52, och Jonas Andersson, 54, från Östergötland är försiktigt positiva till regeringens besked, men känner viss oro inför att resa i sommar.

– Jag tycker det är lite tidigt kanske eftersom vi inte riktigt har planat ut. Men om folk sköter sig och håller distans kanske det funkar, säger Micca Andersson.

Även göteborgaren Fredrik Löthman, 26, är inne på samma spår.

– Jag tänker fortfarande mycket på smittspridningen men det känns som att folk reser mer och mer. Det känns inte helt bra, säger han.

Ingen av dem har rest längre sträckor tidigare under coronavåren.

Har munskydd

Olu Kayode, 39, har i sin tur munskydd nerpackad i resväskan inför tågresan. Däremot säger han sig inte vara orolig eftersom hans upplevelse är att människor följer rekommendationerna på tågen.

Inte heller Karin Kärnebro, 68, från Gävle känner någon oro under sin resa till Kungälv för att passa barnbarn.

– Jag struntar i corona, det har inte påverkat mig ett dugg. Jag går dit jag vill, gör vad jag vill och reser dit jag vill oavsett, säger hon.

TT: Du har rest hela våren?

– Ja, inte flyg men tåg eftersom mina barn och barnbarn är utspridda.

ANNONS EXTERN LÄNK

Missa inte: Den nya muminmuggen för 2021 finns hos Cervera – förhandsboka här!

Cervera

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Stockholm