SMHI:s sommarbesked: Kan bli 28 grader

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Dags för bad! Ett högtryck bjuder under dagarna två på högsommarvärme i stora delar av södra Sverige. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Dags för bad! Ett högtryck bjuder under dagarna två på högsommarvärme i stora delar av södra Sverige. Arkivbild.

Vädergudarna ger i veckan semestersega svenskar en mjukstart på jobbet genom att förlänga sommaren något.

Men väderomställningen blir kortvarig – sommarens sista suck regnar bort redan på torsdag.

Högtrycket gav sig till känna redan i helgen och den nya veckan börjar på samma sätt. I Götaland kan temperaturen krypa upp mot 28 grader under måndagen och kanske även under tisdagen. Varmast blir det i Skåne, Halland och utmed ostkusten men hela landet kommer att få temperaturer som är över det normala för årstiden, säger Max Lindberg Stoltz, meteorolog på SMHI.

– Längs Norrlandskusten kan temperaturen hamna kring 20 grader.

Tid för bad

SMHI har utfärdat ett så kallat "meddelande om höga temperaturer", vilket innebär att värmen kan vara påfrestande för riskgrupper. Antalet områden som nås av värmen omfattar nu även stora delar av Svealand, bland annat Västmanland och Stockholm.

För den badsugne är det med andra ord ett sista tillfälle för att njuta av ett dopp i plurret – i alla fall med sommarkänsla. Högtrycket följs av betydligt ostadigare väder redan på onsdagen.

– Då drar ett regnområde in västerifrån över Götaland och sprider sig i nordostlig riktning. Under torsdag eftermiddag eller till kvällen kommer det att beröra i princip hela landet. Temperaturen kan nå 20 grader även under onsdagen, men sedan dämpas det i och med regnet, säger Max Lindberg Stoltz.

"Sommarens sista suck"

En så kallad brittsommar brukar ibland kunna bjuda på några värmande strålar även i oktober, med temperaturer runt 20 grader, men högst troligt är det efter veckans sommarcomeback dags att säga farväl till de riktigt höga temperaturerna.

– Det rör sig nog om en sista suck för sommaren. Ju längre inpå hösten vi går, desto lägre kommer solen stå och då sjunker temperaturen, säger Max Lindberg Stoltz, SMHI:s meteorolog.

Publicerad: