Statsvetare: Opinionstapp hotar inte Löfven

Av: 

TT

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 4 | Foto: Johan Nilsson/TT
Stefan Löfven sitter säkert som partiledare för Socialdemokraterna. Arkivbild.

NYHETER

Socialdemokraterna kommer att fortsatta tappa väljare. Men partiledare Stefan Löfven sitter säkert, bedömer experter.

– Däremot kan man börja ifrågasätta den politiska inriktningen, säger statsvetaren Jonas Hinnfors.

Socialdemokraternas opinionsstöd befinner sig på historiskt låga nivåer, enligt vissa opinionsmätningar. Det går dels att förklara med problemen med kriminalitet, dels med ett allmänt missnöje, enligt S-debattören och statsvetaren Stig-Björn Ljunggren.

– Det finns ett missnöje med etablissemanget, med myndigheter och med media, därför söker sig folk till partier som artikulerar det här missnöjet eller vantrivseln, säger han.

Eftersom Socialdemokraterna har regeringsmakten samtidigt som det är långt till nästa val är dagens låga stöd inte att betrakta som katastrofsiffror, enligt Stig-Björn Ljunggren.

– Det vore jättekonstigt om de hade höga siffror. Jag tror att det kommer fortsätta nedåt ett tag till, säger han.

Förtroende för Löfven

Men inte ens ett fortsatt tapp kommer att leda till att förtroendet för partiledare Stefan Löfven försvinner, enligt Ljunggren.

– De flesta räknar med att Löfven kommer att kalla till presskonferens i samband med att kallelsen till partikongressen 2021 går ut i augusti nästa år. Då talar han om att har för avsikt att avgå, vi pratar alltså om inte ens ett år innan vi får den signalen, säger han.

När Stefan Löfven tog över som partiledare efter Håkan Juholt skapade han ett lugn i partiet och det, tillsammans med att han lyckats sätt S i regeringsställning, gör att han sitter säkert, enligt statsvetaren Jonas Hinnfors på Göteborgs universitet.

– Det sitter nog långt in att börja ifrågasätta hans position. Däremot kan man börja ifrågasätta den politiska inriktningen som partiledningen står för. Där kan det nog börja växa fram oro, säger han.

"Nära självmål"

En av förklaringarna till Socialdemokraternas väljartapp kan vara deras opinionsbildning, enligt Hinnfors.

– Det är väldigt lite opinionsbildning kring de stora förslagen, till exempel om att det ska bli fler godkända betyg i grundskolan och att segregerade förorter ska bli icke-segregerade. I stället kommer förslag om straffskärpningar och det är de lösningarna som andra partier har. Det är ganska nära självmål när de tappar det som är den egna identiteten, säger Jonas Hinnfors.

Enligt Daniel Suhonen, chef för tankesmedjan Katalys, är dagens opinionsläge allvarligt.

– Problemet är att man inte ser någon enkel väg uppåt eftersom man har januariavtalet, säger han.

Om S-ledningen inte är beredda att ändra den ekonomiska politiken lär opinionsstödet inte förändras, enligt Suhonen.

– Jag är bekymrad över att krismedvetenheten inte riktigt verkar finnas. Att man inte förstår att man inte nått botten. Att man inte ser den enorma politiska risken med att inte agera mot mer välfärdsreformer, säger han.

Publicerad:

LÄS VIDARE