Kramfors

Kvinna dog efter taxiresa – tre frias

Av: 

TT

Ångermanlands tingsrätt. Arkivbild.
Ångermanlands tingsrätt. Arkivbild.

NYHETER

En äldre kvinna hittades död i snön efter att ha blivit avsläppt utanför sin bostad efter en sjukresa med taxi. Tre män som stod åtalade för framkallande av fara för annan frias nu i Ångermanlands tingsrätt.

Det var kraftigt snöfall och blåst när kvinnan släpptes av från sjukresan, i februari 2018. Dagen därpå hittades hon avliden utanför sin bostad, liggande delvis under snön.

Händelsen inträffade i Västernorrand och de tre personer som åtalades var taxiföraren, platschefen samt ordföranden för det taxibolag som föraren var knuten till. Samtliga förnekade brott.

Dog av sjukdom

Platschefen åtalades för bristande rutiner och instruktioner till de anställda om hur chaufförer ska agera vid sjukresor. Ordföranden åtalades för bristande uppföljning till platschefen om utbildnings- och informationsansvaret.

Rättsläkaren har konstaterat att kvinnan dog till följd av sjukdom, och det har inte gått att avgöra i vilken grad exempelvis nedkylning har påverkat dödsorsaken.

Vad som ytterligare komplicerar bilden är att kvinnan ska ha ringt ett telefonsamtal 40 minuter efter att ha blivit avsläppt. Tingsrätten skriver att det är värt att notera att hon "inte ringde till 112 eller möjligen sin son, vilket framstår som mer naturligt om hon ansåg sig vara i fara".

Inte framkallande av fara

Rätten tycker inte heller att det enbart på grund av väderförhållandena kan anses att kvinnan var utsatt för fara i samband med att hon släpptes av från taxin. Hon hade enligt taxiföraren tackat nej till att bli följd till dörren – och rätten anser inte att chaufförens agerande, att trots detta inte följa kvinnan till dörren, eller i vart fall vänta för att se att hon kom in ordentligt, kan ses som framkallande av fara för annan.

– Både jag och min klient är lättade. Det är en välskriven och helt korrekt dom, som jag tror kommer att stå sig oavsett om åklagaren överklagar, säger Sara Törnqvist, taxichaufförens advokat.

Eftersom åtalet mot taxichauffören ogillas finns ingen grund för åtalspunkterna mot platschefen och ordföranden, varför också de frias.

– Tingsrätten har gjort sin bedömning, och jag har läst igenom domen en första gång. Jag ska läsa den mer noggrant och begrunda om det finns anledning till att överklaga domen i någon del, säger åklagare Marlene Forsman.

ANNONS EXTERN LÄNK

BARA TIMMAR KVAR! Skaffa ett nytt HBO Max-konto här och få 50 % rabatt – livet ut! HBO MAX

HBO Max

Publisert:

LÄS VIDARE

Sjuk kvinna lämnades i snöstorm av taxi – dog

ÄMNEN I ARTIKELN

Kramfors

Ångermanland

Taxibolag

Äldrevård

Döden

Vård & omsorg