Försvunna Emilias familj kritisk mot polisen

Polisen sökte av område efter att frivillig gjort fynd

20-åriga Emilia Lundberg har varit försvunnen i drygt en vecka. Men det var först efter fynd av privatpersoner som polisen inledde en sökinsats. Emilias familj är besviken över polisens agerande.

– Det är märkligt. Att man inte har tittat i det område hon var sist, säger Jenny Lundberg, Emilias faster.

Den 22 november lämnade Emilia Lundberg sin bostad i Tollarp, Skåne. Ett vittne ska ha sett hur hon, vid 10.30-tiden på förmiddagen, gick ut från hyreshuset på Odenvägen och rörde sig i riktning mot E22:an. Hon hade följe med en person som var klädd i en lång, grå täckjacka.

Det är sista observationen av Emilia.

Dagen efter anmäler anhöriga henne som försvunnen. Den 26 november inleder polisen en förundersökning om människorov.

På fredagen – en vecka efter försvinnandet – meddelade polisen att man inte hade gjort någon operativ sökinsats på plats. Området som Emilia kunde misstänkas befinna sig i var för stort, förklarade Robert Loeffel, polisen presstalesperson nordöstra Skåne.

– Vi hade inga aktiva sök för vi visste inte var vi skulle leta. Med den information vi har haft så har man inte funnit anledning till en sökinsats, säger han på måndagen.

”Setts gå från sin bostad”

Anhöriga till Emilia är nu kritiska till att polisen inte inledde en sökinsats tidigare i veckan.

– Hon har ju setts gå från sin bostad innan hon försvann. Det är konstigt att man inte utgår därifrån då och söker, säger Jenny Lundberg, Emilias faster.

Klockan 9 i lördags inleddes den första sökinsatsen efter Emilia. Ett initiativ från boende i Tollarp som stöttades av föreningen FIKK, Frivilliga insatser vid kris och katastrof.

Den frivilliga sökinsatsen ledde till flera fynd, och polisen kontaktades. Ett fynd i närheten av Vramsån ansågs så intressant att polispatrull kom ut till platsen och spärrade av ett område. Sedan sökte polisen efter ytterligare fynd i området.

– Jag såg att polisen sökte med hundar, säger Jenny Lundberg.

Polisen genomförde även dörrknackning i närheten av Emilias bostad under lördagen och söndagen.

”Viktigt med mycket folk”

Fyndplatsen vid Vramsån är fortfarande avspärrad i väntan på ytterligare utredningsåtgärder.

– Vi ska återvända dit och fortsätta med en teknisk undersökning. Jag vet inte om det blir idag eller imorgon, säger Robert Loeffel.

Klockan 13 på måndagen startar en ny frivillig sökinsats efter 20-åriga Emilia. Samling sker på Hemköps parkering i Tollarp. Jenny Lundberg uppmanar alla som kan att delta.

– Det är viktigt med mycket folk. Man måste vara fyra eller fler som går ihop eftersom det är mycket skogsmark och svår terräng.

Publisert:

LÄS VIDARE