Boris Johnsons plats hotad – av båtmänniskor och en invandrare

Publicerad:

NYHETER

UXBRIDGE. Ska en ung kille med rötterna i Iran och båtfolket sätta stopp för Boris Johnsons dröm om att fortsätta som premiärminister?

Med snabba steg går Ali Milani från brevlåda till brevlåda och stoppar ner broschyrer om varför han är mer lämpad än Johnson att leda valkretsen.

Vi går runt bland de relativt enkla villorna på Appletree Avenue. Labours kandidat Ali Milani, 26, har redan stoppat ner broschyrer på den här gatan tidigare men han vill vara säker på att han inte missar någon.

– Jag har dessutom knackat dörr här två gånger, men det krävs hårt arbete för att slå Johnson, säger han.

Om han skulle lyckas innebär det slutet för Boris Johnson som premiärminister. I Storbritannien måste man sitta i parlamentet för att kunna leda landet.

När Boris Johnson vann i valkretsen Uxbridge, strax väster om London var det med en marginal som var mindre än någon sittande premiärminister vunnit med sedan 1924. Bara 5 000 röster. Nu var inte Johnson premiärminister då men han var den som alla tippade skulle efterträda Theresa May.

Ett antal opinionsinstitut anser att det finns en realistisk möjlighet att Johnson förlorar sin plats.

Det är därför Labour satsar så hårt på att vinna här. Ali Milani har utmanat Johnson på en debatt. "Var som helst och när som helst" som det står på hans facebooksida. Han gör ett stort nummer av att Johnson hittills inte tagit den kastade handsken.

1 av 5 | Foto: PETER VAN DEN BERG
Labourkandidaten Ali Milani, 26, försöker vinna Boris Johnsons plats i parlamentet.

Så gott som dagligen går partisympatisörer runt och knackar dörr och lämnar broschyrer. Claire Lever, 37 är en av dem.

Nu står hon utanför matbutiken Tesco Express tillsammans med en grupp på kanske tio aktivister redo att ge sig iväg.¨

Hon kallar det här valet för "väldigt taktisk".

Det gäller att vinna valkretsarna där det är väldigt jämt om man vill komma till makten.

– Jag tror definitivt att Ali har en chans, säger hon och poängterar att hon inte luftar den åsikten för att andas optimism.

– Jag har knackat mycket dörr här och märkt att folk verkligen ogillar Boris. Jag vill inte jämföra honom med en clown eftersom det vore orättvist mot clowner. Han är som en lat skolpojke.

Med tanke på vad som står på spel är Claire förvånad över att hon aldrig sett Boris Johnson kampanja i sitt eget valdistrikt. Hon tycker inte heller att han gjort särskilt mycket för befolkningen under de två år han representerat väljarna här.

– Häromkvällen såg jag några kommunalgubbar som lagade hål i vägen som inte blivit fixade under väldigt lång tid. Nu plötsligt några veckor före valet verkar de ha fått pengar till det.

Hon himlar menade med ögonen.

Ett skäl till Claire ogillar Johnson är att hon är emot brexit.

– Till nyligen jobbade jag på finansdepartementet så jag vet vilket ekonomiskt vansinne det är att lämna EU. Alla vet det men brexitörerna har drivit frågan så långt att de inte längre kan ändra sig.

Några av väljarna som Johnsons motståndare riktat in sig på är de som bor på husbåtar längs kanalen som rinner nära centrum och vidare mot Oxford. Få av dem är registrerade väljare och de som bor på båt kan registrera sig i vilken valkrets de vill. Med tanke på att det finns kanske 10 000 båtmänniskor i London är det tillräckligt många för att vända valet.

Organisationen som riktar sig till båtmänniskorna hävdar att den inte stödjer något särskilt parti men det är tydligt att antagandet är att väldigt få människor som bor på båt röstar på de konservativa.

Om många båtmänniskor röstar i Uxbridge ökar chansen att Boris Johnson förlorar sin parlamentsplats.

1 av 3 | Foto: PETER VAN DEN BERG
Om många ”båtmänniskor” röstar i Uxbridge ökar chansen att Boris Johnson förlorar sin parlamentsplats.

Jeremy har sin båt en bit nedför kanalen. Han är i färd med att såga upp ved för att hålla värmen i den avlånga farkosten som ligger förtöjd längs kanalkanten. Han använder lastpallar som han med en sticksåg skär upp i mindre bitar. En pall räcker i ungefär tre dagar, berättar han. Trots att det är soligt ute är temperaturen bara några grader över noll.

– Jag vill bli av med Boris, säger han. Skälet är att jag alltid ogillat brexit. Jag vill att vi ska vara en del av Europa.

Joe, som inte vill säga sitt efternamn har sin båt lite närmare samhället.

– Labour får min röst. Jag gillar Jeremy Corbyn. Vad det här landet behöver är lite mer av äkta socialism.

Han drar den blå dunjackan tätare om sig.

– Jag är fortfarande i chock över brexit. Men ännu har vi inte lämnat och om vi röstar bort Boris Johnson tror jag fortfarande det finns en chans att vi kan bli kvar i EU.

Nästan alla båtmänniskorna verkar ogilla Johnson. Men när vi knackar på båten "Tullamore Dew" dras en grön presenning åt sidan och en äldre kvinna tittar ut.

Jodå, hon hade besök av ett yngre par för några veckor sedan som försökte övertala henne att rösta på Labour.

– Men jag sa åt dem direkt att det kan de glömma. Jag har röstat konservativt hela mitt liv. Så Boris kommer att få min röst.

88-åriga Beryl Weatherlys främsta skäl att rösta på Johnson är att hon vill att brexit verkligen blir av.

– Jag vill ut ur EU. Jag vill att vi ska styra oss själva. EU stiftar en massa tokiga lagar som de tvingar på oss. Dessutom har vi skickat alldeles för mycket pengar till Bryssel genom åren. Det måste få ett slut.

Alla experternas profetior om allt elände som kommer att drabba landet vid brexit ger hon inte mycket för.

– Jag är tillräckligt gammal för att minnas när vi inte var med. Vi klarade oss alldeles utmärkt då.

Inne i Uxbridges lilla centrum är julkommersen i full gång. Men ingenstans finns det några valaffischer. Trots att många anser att det är landets viktigaste val på decennier är det märkligt frånvarande i det offentliga rummet.

Kanske är det därför som unga väljare som Tom Joyce känner sig osäker.

– Jag känner att jag inte är tillräckligt insatt, säger han. Därför kommer jag nog inte att rösta alls.

Han sitter på en rund pall vid ett stånd och säljer julstrumpor. Affärerna går sådär.

När vi pratat en stund kommer det fram att han trots allt tycker att Boris Johnson verkar vara en juste kille och att brexit trots allt är en bra idé.

– Visst är det en stor risk att lämna EU men också en chans till att det ska bli bättre.

Om Tom inte går och röstar ser det ut som Boris går miste om vad som annars verkat vara en säker röst. Sådana enskilda beslut blir avgörande för premiärministerns chanser att få sitta kvar.

Publicerad:

LÄS VIDARE