Coronapandemin

Flera smittade – var på samma begravning

Kyrkan har stängt: ”Vi räddar liv”

Av: 

Helena Trus

NYHETER

En välbesökt begravning i Stockholmsområdet i början på mars kan ha lett till att flera personer smittats av coronaviruset .

Flera begravningsgäster är svårt sjuka – och en 83-årig kvinna har dött.

– Vi stängde kyrkan i början på veckan, säger församlingens ordförande. Vi räddar liv.

– Allt gick så fort.

Sedan är Roula är tyst i några sekunder.

Under sin sista tid i livet intensivvårdades hennes svärmor på Karolinska universitetssjukhuset i Stockholm.

– Det tog bara tre dagar från att hon åkte in till sjukhuset i ambulans tills att hon dog.

Det var i mitten på mars som Roulas svärmor insjuknande i covid-19. Hon tillhörde riskgruppen. Inte bara för hennes höga ålder utan också för underliggande sjukdomar som kol, diabetes och hjärtproblem.

– Hon blev snabbt sämre, fick svårt att andas och vårdades i respirator.

Tidigt en måndagsmorgon i mitten på mars dog hon, utan några anhöriga vid sin sida.

– Eftersom vi inte kunde besöka henne pratade vi bara på telefon. Sista gången kunde hon knappt andas och hade svårt att prata.

Roula har svårt att hålla tårarna tillbaka.

Ytterligare fem smittade

Drygt en vecka tidigare hade den 83-åriga kvinnan och flera andra i familjen varit på en begravning, samt en minnesgudstjänst två dagar senare, i en fullsatt kyrka utanför Stockholm.

Det var innan regeringen stoppade sammankomster med fler än 500 personer. Under en söndagsgudstjänst kan kyrkan fyllas med allt från flera hundra upp till tusentals personer.

– Hon brukade inte gå ut så mycket men hon och flera i familjen var där.

Fem andra familjemedlemmar som också var på begravningen och minnesgudstjänsten har insjuknat i corona. Och enligt Roula kan det ha varit där de smittades.

– Tre av dem är fortfarande inlagda på sjukhus.

Kyrkan har stängt

En talesperson för stiftets krisledning på nationell nivå bekräftar att de känner till fallet med familjen.

– Före restriktionerna var det en stor begravning där många var samlade och flera i den familjen var där. Det var en ung person som begravdes så det var kanske fler i lokalen än vanligt, säger talespersonen.

I början av veckan stängde kyrkan ner all verksamhet.

– Vi har varit väldigt strikta och sanerat kyrkan. Vid högtider kan det komma upp mot tre tusen personer på en gudstjänst. Vi kan inte hantera detta så det här är det bästa beslutet vi kan ta med tanke på att det finns en allmän smittspridning i samhället. Vi räddar liv, säger församlingens ordförande.

Stadsdelen särskilt drabbad

Kyrkan ligger i en stadsdel utanför Stockholm som pekas ut som en av de särskilt drabbade av coronaviruset, enligt Region Stockholm. Där har fler behövt sjukhusvård för covid-19 jämfört med andra delar av länet.

Region Stockholm kan inte kommentera om det går att koppla smittspridningen till stora sammankomster som exempelvis en begravning men uppmanar till isolering i största möjliga mån om man har symtom.

På torsdagen kallade stadsdelsnämnden till möte med flera företrädare från civilsamhället. Nämndens ordförande uppmanar församlingar att inte genomföra gudstjänster.

– Det är en jätteallvarlig situation. Vi behöver sprida information men framför allt få till en efterlevnad och en förståelse för hur allvarligt det är. Det är helt avgörande. Många här bor trångt och lever i utanförskap, säger han.

”Inte ge avskedet hon förtjänar”

Varken Roula och hennes man har lämnat sitt hem på flera dagar. De har båda symtom som halsont, ont i lungorna. De är rädda.

Det är svårt, säger hon, att finna ro att sörja.

– Det känns så overkligt allt. Vi har inte kunnat begrava henne ännu. Det har varit fullt upp med de som är sjuka. Det enda man hinner tänka på är corona. Samtidigt mår tack och lov en 90-årig släkting bättre och fick nyligen lämna sjukhuset.

Begravning av hennes svärmor är planerad till i början av april.

– Det är många som har meddelat att de inte kan komma på grund av smittan. Det är jobbigt, vi kan inte ge henne det avsked som hon förtjänar. Hon var som min andra mamma, generös och snäll.

Hon dog samma datum i mars som sin man.

– Han dog på exakt samma dag för tre år sedan. En vecka innan hon blev sjuk var vi och besökte kyrkogården i samband med begravningen. Det var som att hon pratade med honom och innerst inne sa ”jag kommer till dig nu".

ANNONS

20% Rabatt på solskydd & solkräm för alla hudtyper och behov! - Lloyds Apotek

Extern länk från LloydsApotek

Beställ här

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronapandemin

Stockholm

Coronaviruset

Region Stockholm

Begravning