Färre struntar i att betala p-böter

avRobert Rosén

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: TT NYHETSBYRÅN
Beroende på vilken typ av felparkering man gjort får malmöiter betala 600 - 1300 kronor.

Parkeringsböter betalas i allt högre utsträckning i Malmö.

Trots det ligger man fortsatt under rikssnittet.

– Kommunen har börjat vidta åtgärder för så kallade bilmålvakter, säger Mikael Andersson, presschef på Transportstyrelsen.

Transportstyrelsen har släppt sin årliga rapport över parkeringsböter. I en sammanställning från Nyhetsbyrån Sirén framkommer det vilka kommuner som är bäst respektive sämst på att betala böterna som delas ut.

I Malmö utfärdades under förra året strax över 160 000 parkeringsböter, varav 135 000 betalades. Det betyder att 84 procent av alla parkeringsböter betalades. Som en jämförelse var det bara 72 procent av parkeringsböterna som betalades i Malmö 2017.

– Min bedömning är i alla fall att kommunen börjat vidta åtgärder för så kallade bilmålvakter. Det är det som bidrar till den här minskningen, säger Mikael Andersson, presschef på Transportstyrelsen.

Kan bogsera bort bil

Parkeringsvakter i Malmö får via sina handdatorer i dag information om ägaren till en felparkerad bil har mer än 5 000 kronor i obetalda skulder. Om så är fallet har kommunen rätt att bogsera bort bilen och sedan inte lämna tillbaka den förrän skulderna är betalda.

– Det innebär rent konkret att om man fortsätter parkera fel i Malmö, på samma sätt som tidigare, så finns det en viss risk att man blir av med den (bilen). Det där tror jag gör att benägenheten att parkera fel har minskat. Det tror jag absolut är den stora orsaken, säger Mikael Andersson.

När det gäller så kallade bilmålvakter har de ofta skulder på hundratusentals kronor, men då bilarna har ett lågt värde betalas skulderna inte tillbaka.

Östra Göinge i topp

Även om allt fler betalar sina parkeringsböter i Malmö är det fortfarande en lägre betalning av böterna än rikssnittet, som ligger på 87 procent. I Skåne är betalningen av böter som bäst i Östra Göinge, där 93 procent av alla böter betalas.

Att siffrorna i Malmö fortfarande ligger under rikssnittet har Transportstyrelsen inte gjort någon större analys av.

– Men bara för att kommunen vässat armbågarna så betyder det inte att bilmålvakter försvunnit helt. Problemet finns kvar, det ska vi inte sticka under stol med. Vi vet att Malmö historiskt sett haft störst problem med den verksamheten och det är mycket möjligt att det fortfarande än i dag förekommer mest där.

Böter på 1 300 kronor

Vid en felparkering skiljer sig beloppet i Malmö i dag kraftigt åt, från 600 kronor upp till och med 1 300 kronor. Bötesbeloppen bestämmer kommunerna själva, men det högsta tillåtna är just de 1 300 kronor som bilister kan bötfällas med i Malmö.

– Intäkterna ökar rimligtvis, sen har jag inte siffrorna framför mig så jag vet inte hur mycket man nyttjar det högsta beloppet i Malmö.

Böteslapparna i Malmö hade förra året ett samlat värde på strax över 100 miljoner kronor.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Malmö

Bilar

Skåne

Parkering