Cannabisolja delades ut gratis på klinik

avTT

Publicerad:
1 av 2 | Foto: Sakchai Lalit/AP/TT
Patienter vid den första heltidsöppna kliniken för medicinsk cannabis.

I Thailand har den första heltidskliniken specialiserad på medicinsk cannabis öppnat i Bangkok – och planen är att de ska finnas i hela landet.

Förhoppningen är att cannabisindustrin ska lyfta ekonomin.

– Vi kämpar för bättre hälsa för thailändarna och för en bättre ekonomi, säger hälsominister Anutin Charnvirakul vid invigningsceremoni på kliniken, enligt AFP.

De första två veckorna ska patienter få behandling gratis på pilotkliniken i Bangkok, enligt hälsoministern. Hundratals thailändare köade i måndags när kliniken öppnade för att få cannabisolja, vissa med lindrigare smärtsymptom, andra med mer allvarliga diagnoser.

Stanna i landet

– Jag var orolig först, men har tittat närmare på effekterna och beslutat att det är bättre eftersom det är naturligt, säger Waraporn Boonsri, 69.

Marijuana har långt tillbaka använts i smärtstillande syfte i Thailand i traditionell medicin, men först 2018 blev landet det första i Sydostasien att formellt legalisera medicinsk användning.

Regeringen ser stor ekonomisk potential i branschen som framställer och säljer cannabisolja. Den största tillverkaren lyder direkt under folkhälsodepartementet. De närmaste åren har tillverkningen och försäljningen begränsats till ett antal producenter, för tillfället enbart sjukhus och forskningsinstitut, för att pengarna ska stanna i landet.

Många års fängelse

Det finns redan omkring 25 cannabiskliniker i anslutning till allmänna sjukhus, men de är bara öppna ett fåtal dagar i veckan eftersom det fortfarande saknas utbildad personal. Pilotkliniken, som ligger i hälsodepartementet i huvudstaden, är den första heltidsöppna. Den väntas ta emot 200–300 patienter om dagen. Planen är att 77 kliniker ska öppnas över hela landet, enligt hälsoministern.

Användning och handel med marijuana som inte handlar om medicinskt bruk är fortfarande olaglig i Thailand, och den som blir påkommen kan få fängelse i upp till tio år.

Publicerad: