Familjen strandade under julresan: ”Lät som att det var krig”

avNora Fernstedt

Publicerad:
Uppdaterad:

Tyfonen Ursula drog in över Filippinerna under julaftonskvällen.

Joel Juhlin, 23, hamnade mitt i ovädret på ön Malapasqua – som de just nu inte kan ta sig från.

– De flesta båtar är trasiga så just nu vet vi inte vad planen är, säger han.

Den tropiska stormen Ursula har slagit till mot Filippinerna med vindar på 50 meter per sekund och kraftiga skyfall, rapporterar lokala medier.

Enligt de senaste uppgifterna från filippinska myndigheter har minst 16 personer dött.

Vindarna har lämnat stor förödelse efter sig med fallna träd och förstörda hus,

Både flyg- och färjetrafik har slagits ut och tusentals personer är strandsatta vid hamnar och har inte kunnat återvända hem för att fira jul.

1 av 2 | Foto: PRIVAT
Joel Juhlin, 23, hamnade mitt i ovädret på ön Malapasqua.

”Kaos överallt”

Joel Juhlin, 23, från Täby firar jul med sin familj på ön Malapasqua. En semester som tog en tvärvändning när stormen drog in på julaftonskvällen.

Familjen började få meddelanden i sina telefoner med uppmaningar om att förbereda sig och ta skydd. Sen brakade det loss.

– Det blir kaos överallt. Träd välter, det åskar och regnar som att någon satt på duschen. Folk skrek. Det var helt sjukt. Det lät som att det var krig, säger Joel Juhlin.

Foto: JOEL JUHLIN
Den tropiska stormen Ursula har slagit till mot Filippinerna.

Morgonen därpå låg det träd och bråte överallt.

– Vi har hjälpt till hela morgonen att plocka bort det mesta av det. De flesta här bor i skjul och det är inte mycket kvar av dem om vi säger så. Men vi bor i bungalows gjorda i betong så vi var väldigt säkra, även om väggarna skakade.

Strandsatta på ön

I och med stormens framfart har ett strömavbrott drabbat hela ön. Tidigt på juldagskvällen vet familjen fortfarande inte vart de ska ta vägen.

– De flesta båtar är trasiga så just nu vet vi inte vad planen är. Men vi får ta det som det kommer och vänta på mer information. Det är ett fåtal ställen som har lite el så vi ska försöka hitta någonstans att käka middag, säger han.

Trots förödelsen upplever Joel att stämningen är relativt god.

– Vi är inte jätteoroliga. Lokalbefolkningen har bra koll på läget. Man märker att det inte är första gången det här händer, säger han.

Palmer knäcktes

Jimmy Striger, som befinner sig på ön Boracay med sin fru och fyra barn, filmade när ovädret drog in där.

– Det flög möbler som projektiler över hela hotellområdet. Palmer knäcktes rakt av framför ögonen på oss så man förstår vilken kraft naturen har, säger han.

Tyfonen ser ut att lämna Filippinerna under natten mellan fredag och lördag.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM