Grå och blöt december fortsätter

avTT

Publicerad:
Uppdaterad:
Det är en ovanligt blöt december i år. På många håll har det regnat mer än vanligt under december.
Foto: Terje Pedersen
Det är en ovanligt blöt december i år. På många håll har det regnat mer än vanligt under december.

Regn, regn och mer regn. Det är en ovanligt blöt december i år. På många håll i framförallt södra Sverige har det regnat mer än vanligt under månaden.

– Vi har ganska många varningar för höga flöden och det beror på mycket nederbörd. Så känslan av att det har regnat mycket är berättigad, säger Charlotta Eriksson, meteorolog på SMHI.

I Svealand och västra Götaland har det kommit ungefär dubbelt så mycket regn som det brukar. Ullared har fått mest regn – hela 174 millimeter hittills i december.

Bara i södra Norrland och södra Lapplandsfjällen har det kommit mindre nederbörd än vanligt.

– Men det är verkligen små underskott, säger Charlotta Eriksson.

Vit jul?

Med knappt en vecka till julafton tyder inget på att det blir en vit jul i Sveriges södra delar.

– Det ser inte jättelyckat ut. Är man i Svealand och vill ha vit jul är det bäst att ta sig till norra delarna av Värmland och norr om Siljan i Dalarna. Annars är det Norrland som gäller, speciellt Norrlands fjäll och inland är bra kort att satsa på för en vit jul, säger Alexandra Ohlsson, meteorolog på SMHI.

Räkna om till snö

Längtar man riktigt mycket efter snö kan man använda julledigheten till att räkna ut hur tjockt snötäcket varit om decembers nederbörd i stället fallit som snö.

– Om temperaturen ligger på någon enstaka minusgrad kan man översätta millimeter nederbörd som har kommit till centimeter snö, säger Charlotta Eriksson.

Ullared hade således haft 1,74 meter snö (istället för 174 millimeter regn) och Göteborg 1,22 meter snö. Degerfors i Värmland hade haft nästan en meter snö medan Malmö och Stockholm hade haft runt en halv meter.

Hade temperaturen varit lägre hade snötäcket varit ännu tjockare eftersom snön då inte packas ihop lika mycket och fluffaktorn därmed blir högre. Vid tio minusgrader motsvarar en millimeter nederbörd cirka tre centimeter snö på marken och vid 20 minusgrader cirka 6 centimeter. Om det varit riktigt kallt hade det alltså varit runt tio meter snö i Uddevalla vid det här läget.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Väder

SMHI