Våg av nätbedragare slår till i julhandeln

avTT

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Marcus Ericsson/TT
Under julhandeln passar bedragare på att skicka ut falska sms och mejl. Arkivbild.

Väntar du på julklappar du beställt på nätet? Se upp! Nu passar bedragarna på med massutskick om falska fraktavgifter.

– Det ligger utanför vår kontroll, säger Henrik Ishihara på Postnord.

"Ditt paket har fastnat i tullen." Så kan ett bluff-sms eller mejl inledas. Sedan slussas du vidare till professionellt uppbyggda sajter som liknar de riktiga hemsidorna. Kanske uppmanas du betala en liten summa pengar för att få loss ditt paket eller erbjuds köpa billiga produkter.

Sidorna liknar de som redan finns och är enkla för bedragarna att skapa, enligt Jan Olsson vid polisens nationella it-brottscentrum.

– De kan skicka ut en miljon mejl, så bedragarna vet att även om det inte är så många som går på det så räcker det att bara en promille nappar för att det ska bli stora inkomster för de kriminella, säger Olsson.

Ny bluffvåg

Postnord upptäcktes en ny bluffvåg för ett par veckor sedan. På sin sajt varnar nu företaget för bedragarnas metoder eftersom de inte kan hindra bluffutskicken.

– Man skulle kunna önska att det var svårare att förfalska avsändarnummer rent tekniskt men det ligger utanför vår kontroll. Vi informerar via sociala medier och på vår sajt har vi en guide över hur man upptäcker bluffen, säger Henrik Ishihara, presstalesperson på Postnord.

Kommer öka

Postnord skickar endast ut sms med förfrågning om betalning när det gäller moms och hanteringsavgift för import från tredjeland.

– Då har vi en tydlig länk som går till postnord.se. Det viktigaste är att kontrollera länken, men oftast försöker bedragare dölja länken, säger Henrik Ishihara.

Enligt Jan Olsson får polisen in flera anmälningar om bluffarna men mörkertalet tros vara stort. Han tror inte att problemet kommer att försvinna.

– Snarare kommer det att öka. Vad som kan bromsa utvecklingen är att allmänheten blir duktigare på att identifiera att någon försöker lura oss, säger Jan Olsson.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Postnord

Bedrägeri

Julhandeln