Sektionschef: ”Våldet tar inte semester”

avRobert Rosén

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Claudio Bresciani / TT / TT NYHETSBYRÅN
Genrebild, arkiv. Kvinnor som blir utsatta för våld kan kontakta socialtjänsten som sedan placerar dem på ett skyddat boende.

Bemanning finns dygnet runt, då mottagande sker året runt.

På skyddade boenden tar man inte julledigt.

– Man kan säga att våldet inte tar semester, säger Madelene Ljungberg, sektionschef på Kriscentrum Boende.

Behovet av skyddat boende för kvinnor och barn är vanligtvis stort under jul- och nyårstid. I Norrbotten ville man förra året därför ha fler platser på skyddade boenden.

Även i Malmö upplever många kvinnor och barn en extra tuff tid vid den här tiden på året.

– Jul- och nyårshelgerna är svåra för många, inte minst för barnen, säger Madelene Ljungberg, sektionschef på Kriscentrum Boende.

De skyddade boenden som drivs i kommunal regi är just Kriscentrum Boende och Kriscentrum Boende Heder. När många andra kommunala verksamheter gått på ledighet rullar det på som vanligt på de skyddade boenden.

”Jämt tryck över hela året”

– Verksamheten är bemannad dygnet runt och vi tar emot placeringar dygnet runt under jul- och nyårsledigheterna, säger Madelene Ljungberg.

Huruvida de tar emot fler kvinnor som blivit utsatta för hot eller våld under årets sista vecka eller låter Ljungberg vara osagt.

– Det kan jag faktiskt inte svara på riktigt. Vi har ett rätt jämt tryck över hela året där vi har det bemannat med kapacitet att ta emot på dygnets alla timmar.

– Är det så att det skulle vara fullt här så letar placerande socialsekreterare vidare. Det innebär inte att människor blir utan skydd.

Beslut från socialtjänsten

Ni är ju som sagt bemannade dygnet runt, men har ni någon extra bemanning nu under jul och nyår?

– Nej, det är det inte. Utan vi är dygnet runt-bemannade med kapacitet att ta emot när som helst, säger hon och lägger till:

– Man kan säga att våldet inte tar semester.

Placering på ett skyddat boende beslutas av socialtjänsten, dit man ska vända sig om man är i behov av en plats.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Malmö

Jul