Pappan: Greta blev lyckligare som aktivist

avTT

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Czarek Sokolowski/AP/TT
Greta Thunberg tillsammans med sin far Svante Thunberg vid FN:s klimattoppmöte i Katowice i Polen 2018.

Aktivisten Greta Thunbergs föräldrar tyckte att det var en dålig idé av dottern att inleda sin skolstrejk för klimatet 2018. Men engagemanget har gjort henne lyckligare, säger pappan Svante Thunberg i en intervju med brittiska BBC.

Svante Thunberg säger i BBC:s morgonprogram Today att han och Malena Ernman, mamma till Greta Thunberg, från början motsatte sig dotterns beslut att bli klimataktivist.

– Självfallet tyckte vi det var en dålig idé att sticka ut med allt hat på sociala medier, säger han.

Var deprimerad

När Greta Thunberg, då 15 år gammal, inledde sin skolstrejk för klimatet utanför riksdagshuset hade hon varit deprimerad i flera år. Hon ville inte äta, skolkade från skolan och slutade till och med att prata. För föräldrarna var det en fullständig mardröm, säger Svante Thunberg. De sökte hjälp från vården och dottern diagnostiserades med Aspergers syndrom.

Vändningen kom när föräldrarna började engagera sig i klimatfrågan och ändrade sitt beteende, bland annat genom att sluta flyga. Det gav henne energi och för Svante Thunberg är det uppenbart att hans dotter blivit mycket lyckligare sedan hon blev klimataktivist.

– Hon förändrades och kunde göra saker som hon aldrig hade kunnat göra förut, säger han.

Hanterar näthatet

Greta Thunberg har utsatts för en hel del kränkningar och näthat, bland annat från konspirationsteoretiker. Men enligt Svante Thunberg var hans dotter beredd på det redan innan hon inledde sin klimatprotest och har hanterat det otroligt bra.

– Hon visste exakt vad hon gjorde och jag tror helt ärligt att hon är väldigt överraskad över att hon fått ett så positivt mottagande, säger han.

Svante Thunbergs förhoppning är att familjelivet inte ska vara lika intensivt i framtiden. Han säger också att han tror att Greta Thunberg "verkligen vill återvända till skolan igen".

Publicerad: