Dämpat nationaldagsfirande i Norge

Av:  TT-NTB

På den norska nationaldagen den 17 maj hålls traditionellt en barnparad, men i år är den inställd på grund av viruspandemin. Bilden är från i fjol.
På den norska nationaldagen den 17 maj hålls traditionellt en barnparad, men i år är den inställd på grund av viruspandemin. Bilden är från i fjol.

För första gången i efterkrigstid är den traditionella barnparaden i Oslo inställd. Men Norges nationaldag den 17 maj kommer att firas, om än i nedbantad form på grund av coronapandemin.

Klockan 13 är det tänkt att norrmän landet över gemensamt ska brista ut i nationalsången "Ja, vi elsker dette landet" ("Sang for Norge"). Övningen leds från Slottsplatsen i Oslo, där ett antal körer och orkestrar samlas. Musikstunden sänds direkt av public service-kanalen NRK.

Kungliga slottet har för sångstunden fått undantag från reglerna om att max 50 personer får samlas, men hälsominister Bent Høie (H) uppmanar ändå människor att hålla sig borta från slottsområdet.

– De andra reglerna för offentliga arrangemang gäller. Det skall vara minst en meters avstånd, det ska finnas möjligheter att hålla god handhygien, arrangören ska ha översikt över deltagarna, säger Høie.

Statsminister Erna Solberg (H) brukar resa till sin hemstad Bergen på nationaldagen, men väljer i år att stanna i Oslo – där en båtparad ska hållas på fjorden, flaggsmyckade veteranbilar kommer att synas på gatorna och grundlagen ska tas fram ur sitt valv. Men de flesta övriga nationaldagsarrangemangen blir digitala.

I Norge har 228 människor dött i covid-19. 8 135 fall av coronavirussmitta har bekräftats i landet, enligt den europeiska smittskyddsmyndigheten ECDC.

PODD Virusexpert: Corona har låg mutationshastighet

De senaste veckorna har frågan om huruvida coronaviruset muterar skapat en hel del rubriker, både i svensk och internationell press. I det här avsnittet pratar vi om vad forskningen säger, tillsammans med Tomas Bergström, professor i klinisk mikrobiologi.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publisert:

LÄS VIDARE