Svanpappa sköts ihjäl av kommunen – vaktade åtta ägg

En svanhane som varit aggressiv när han försvarat parets ägg sköts av skyddsjägare under söndagskvällen. Beslutet har väckt många reaktioner bland Malmöbor.

– Vi ansåg oss inte ha några val, säger Ola Enqvist, naturvårdare på Malmö stad, till Sydsvenskan.

I Malmö har ett knölsvanpar häckat i en vass vid en kanal under flera år. Svanparet, inte minst hanen, ska ha uppträtt aggressivt mot kanoter i syfte att försvara sin familj, skriver Sydsvenskan.

Under söndagskvällen sköts svanpappan ihjäl av Malmö kommuns skyddsjägare – och nu höjs upprörda röster.

– De är ju en del av omgivningen. Hanen skyddar ju sin hona när kanotister paddlar förbi, men den gör ju inget, säger en person som följt svanfamiljen länge, till Sydsvenskan.

Kommunen: Hade inget val

Naturvårdare Ola Enqvist säger att han tycker att det som inträffat är tråkigt, men uppger att kommunen inte hade någit val.

– Jag förstår att folk reagerar. Men om de hade suttit i kanoter eller båtar när svanhanen attackerar så hade de förstått. Den här svanen började bli en risk för liv och hälsa för barn. Då måste vi göra något, säger han till Sydsvenskan.

Enligt honom har svanen skrämt barn och vält kanoter. Han berättar dessutom att en av hans kollegor blivit biten av svanen.

– Jag förstår att det här väcker reaktioner. Vi ansåg oss inte ha några val, säger han till tidningen.

Enligt boende i området har svanfamiljen kommit för att lägga ägg vid kanalen varje år. Till Sydsvenskan berättar flera att honan nu ligger på åtta ägg ensam, utan skydd från sin partner.

Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN