Ingen vapenvila – fortsatta strider i Libyen

avTT

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: ESAM OMRAN AL-FETORI/AP/TT
Libyens nationella armé (LNA).

FN:s uppmaning till vapenvila i Libyen under två timmar på lördagen hörsammades inte. I stället fortsatte striderna söder om huvudstaden Tripoli.

Minst 21 personer har dödats sedan Haftars offensiv inleddes, enligt regeringen.

I ett uttalande bad FN de stridande parterna att utlysa vapenvila mellan klockan 16 och 18 på lördagen, i syfte att låta civila och skadade fly området.

Trots detta fortsatte striderna. Krigsherren Khalifa Haftars styrkor uppger att de har genomfört en första flygräd mot en förort till Tripoli. Samtidigt tillkännager regeringsstyrkor en motoffensiv för att försvara den libyska huvudstaden.

– Det blev ingen vapenvila, men vi hoppas fortfarande på positiv respons, säger Jean Alam, talesperson för FN:s Libyeninsats.

I Tripoli växer oron och människor köar utanför bensinstationer och mataffärer medan det rapporteras om strider utanför staden.

Talespersonen Mohamed Gnounou från Tripoli-regeringens armé säger på en presskonferens att en motoffensiv ska "rensa alla libyska städer på angripare och olagliga styrkor".

Nära Tripoli

USA har under söndagen evakuerat delar av sin styrka som befinner sig i Libyen, enligt USA:s försvarsmakt som dock inte anger hur många soldater som lämnat landet.

Meddelandet om flygräden gjordes på Libyens nationella armés (LNA) Facebooksida. Haftar har med sin milis LNA de senaste dagarna ryckt fram mot Tripoli, där den av FN erkända regeringen har sitt säte. Milisen är en av flera som vuxit fram sedan diktatorn Muammar Gaddafi störtades 2011.

LNA intog på lördagen byn Suq al-Khamis, cirka fyra mil söder om huvudstaden. Samtidigt befann sig fler LNA-styrkor bara omkring tre mil väster om Tripoli.

Varnar Haftar

FN:s säkerhetsråd har varnat Haftar för att fortsätta sin offensiv. Efter ett snabbinkallat möte bakom stängda dörrar uppmanade säkerhetsrådet Haftar att stoppa offensiven.

Libyens premiärminister Fayez al-Sarraj har anklagat Haftar för att ha förrått honom, och varnar för "ett krig utan vinnare".

Experter bedömer att Haftar överskattar sin militära förmåga efter en rad framgångsrika operationer som har lett till att han kontrollerar hela östra och stora delar av södra Libyen.

– Han står inför ett utdraget krig söder om Tripoli, eller ett stort nederlag, säger Wolfram Lacher, forskare vid institutet Stiftung Wissenschaft und Politik (SWP), till AFP.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM