Loppisförbudet kvarstår: Folk slänger allt på tippen

Publicerad 2020-09-05

Coronagränsen på max 50 personer har slagit hårt mot många branscher – bland dem många loppmarknader.

Efter ett halvårs förbud har nu loppisföretaget Stockholmsmarknader tröttnat på att regeringen inte ger privata loppisar samma rätt som varuhus och butiker har.

– Det går jättefort att tappa vanan att ge sina grejer till loppisar, och då åker folk istället och slänger allt på tippen, säger företagets direktör Maria Wiberg.

I våras, när beslutet kom om att max 50 personer fick samlas under ett evenemang, omfattade det nästan samtliga branscher – men undantag gjordes för handeln. Det gällde däremot inte privata loppmarknader som faller under listan för arrangemang, likt konserter och sportevenemang.

För Stockholmsmarknader, som arrangerar loppmarknader utomhus, har nu en hel loppissommar passerat och situationen har drabbat företaget hårt.

Maria Wiberg, grundare och direktör, är besviken på att regeringen ännu inte ruckat på vårens riktlinjer, och tycker det är hög tid att regeringen tar ansvar:

– När det är ekonomisk kris och många branscher drabbas så känns det som ren lathet av regeringen att företag nu lider i onödan.

Redan i våras rekommenderade Folkhälsomyndigheten, FHM, att beslutet om 50 personer inte borde gälla privat loppisverksamhet, då sådana kan följa smittskyddslagen genom att hållas utomhus. Trots det har regeringen inte ändrat i sitt beslut. Samtidigt hamnar kommunala loppisar inte under samma lag som privata, och kan därför fortsätta som tidigare.

– Vi har sett att kommuner, genom att inte behöva polistillstånd, kört på med sina loppisar och att polisen inte kan lägga resurser på att stänga ner de som kör tillståndslöst. De som lider blir vi seriösa arrangörer som håller oss till reglerna, säger Maria Wiberg.

Maria Wiberg, Stockholmsmarknader.

Kan vallfärda till Ullared

Enligt Maria Wiberg får de, trots stöd från riksdagspolitiker och företagsorganisationer i frågan, ingen kontakt med de beslutande.

– Då FHM tycker det är helt okej att vi får samma riktlinjer som vanlig handel så känns det extremt bittert att regeringen lagt näringsförbud på en hel bransch. Folk har kunnat vallfärda till Ullared men inte kunnat handla på sin lokala loppis. Vi har jobbat hårt i 15 år med detta. Nu känns det som att vi tappar 15 års utveckling, då folk istället väljer att slänga sina saker på tippen.

Aftonbladet har sökt inrikesminister Mikael Damberg utan framgång.


Blågult med på Stryktipset: Expertens drag i jakt på
miljonerna