Greta Thunberg lyfter klimatet i danska valet

avTT

Foto: Philip Davali
Den svenska klimataktivisten Greta Thunberg på plats och håller tal utanför Christiansborg i centrala Köpenhamn under lördagen,

För första gången är klimatet den hetaste valfrågan bland danska väljare.

En orsak är svenska klimataktivisten Greta Thunberg, som i dag är på plats under en manifestation i Köpenhamn.

– Det ska talas med större allvar om klimatet. Men ord är inte tillräckligt, det behövs handling bakom orden, slog Greta Thunberg fast när hon talade inför klimatengagerade danskar i Köpenhamn på lördagen.

– Hon får världsledarna att lyssna, konstaterade Amalie Lund Michaelsen, inför Thunbergs tal.

Amalie Lund Michaelsen är kontaktperson i Folkets klimatmarsch som arrangerar den danska manifestationen.

Folkets klimatmarsch har räknat med att lördagens klimatmanifestation i Köpenhamn kommer att locka runt 30 000 människor till Christiansborgs slottsplats. Ett intresse som rimmar väl med vilken fråga de danska väljarna anser är viktigast inför folketingsvalet den 5 juni.

– För första gången anser väljare att klimatet är den viktigaste frågan i ett val, säger Kasper Møller Hansen, professor i statsvetenskap vid Köpenhamns universitet, till TT.

"Begripligt för många"

I januari visade mätningar, som gjorts på uppdrag av nyhetsbyrån Ritzau, att det var främst unga väljare som ansåg att klimatet var den viktigaste frågan, men den senaste tiden har ämnet hamnat högst på dagordningen i alla åldersgrupper, berättar Møller Hansen.

TT: Vad är orsaken?

– Det har blivit synligt för många att klimatet är i förändring. Vi ser att isarna smälter och att det är mer extremt väder på många ställen i världen. Det gör det begripligt för många människor, säger Kasper Møller Hansen och fortsätter:

– Sedan har vi naturligtvis Greta Thunberg, som har satt upp det på den politiska dagordningen. Det påverkar särskilt de unga.

Han får medhåll av Amalie Lund Michaelsen.

– Greta Thunberg är en symbol och en talesperson för klimatfrågan. Hon får ju tala med regeringschefer och ledare för världsorganisationer. Många unga danskar kan känna igen sig i det som hon lyfter fram och talar om, och många äldre ser sina barnbarn i henne, säger hon.

Thunberg kommer att tala i dag när klimatdemonstranter samlas efter lunch utanför Christiansborg i centrala Köpenhamn. Liknande klimatmarscher hålls i ytterligare ett tiotal danska städer under dagen.

– Förra året var vi 15 000 i Köpenhamn, men nu tror vi att det blir runt 30 000 människor. Intresset för marschen är större i år i sociala medier, säger Amalie Lund Michaelsen.

Inte hetast i valkampanjen

Normalt ligger invandring och integration högt upp bland de viktigaste frågorna hos danska väljare, men enligt den aktuella mätningen rankas det ämnet som nummer fyra just nu. I stället är det välfärdsfrågor som sjukvård och pensioner som gör klimatet sällskap i toppen.

– Men även om danskarna anser att klimatet är viktigast är det inte säkert att det är den fråga som har synts mest i valkampanjen. Det är svårt för många politiker att vara konkreta kring klimatet och de flesta partierna är ganska eniga kring frågan. Det är inte heller nödvändigtvis det ämne som flyttar flest väljare mellan partierna, säger Kasper Møller Hansen.

En färsk mätning visar att klimatet även är den hetaste frågan i danskarnas EU-val, men det valet har hamnat helt i skuggan av folketingsvalet.