EU-valet 2019

Kristina Winberg slog larm om Lundgren – petades

Av: 

Josefin Silverberg

NYHETER

Sverigedemokraterna har strukit Kristina Winberg från sin EU-lista, eftersom hon enligt dem ”uttryckt sig hotfullt i förhållande till partiet samt agerat i det dolda för att skada partiets anseende”.

Nu avslöjar Expressen att Winberg slagit larm om att toppkandidaten Peter Lundgren sexuellt ofredat en kvinnlig partikamrat.

– Det är en väldigt överdriven historia som jag och kvinnan under dagen kommer gå ut och bemöta, säger Peter Lundgren till Ekot.

Under söndagen meddelade Sverigedemokraterna att EU-parlamentarikern Kristina Winberg stängs av från partiet och stryks från valsedeln till EU-parlamentet där hon var listad på plats nummer fyra.

SD gav inga detaljer kring vad som föranlett sparkningen men skrev i ett pressmeddelande:

”Nyligen upptäcktes också belägg för att Winberg inte längre känner någon som helst lojalitet med partiet. Hon har inte minst uttryckt sig hotfullt i förhållande till partiet samt agerat i det dolda för att skada partiets anseende och där hon konspirerat för att smutskasta partikamrater med hjälp av media.”

Enligt partiet ska Winberg blivit erbjuden ”en andra chans” genom att få en fjärdeplats på listan.

Expressen avslöjar nu att Winberg slagit larm till partiledningen om en kvinnlig partikamrat som berättat att hon utsatts för sexuellt ofredande av topp-kandidaten Peter Lundgren för ett och ett halvt år sedan. Det misstänkta ofredandet ska ha skett på ett hotellrum under ett partievent.

Lundgren: ”Var ganska fulla den kvällen”

Kvinnan uppgav för Winberg, som bandade samtalet, att han ska ha tagit henne på brösten. Kristina Winberg var på plats på hotellrummet där det skedde och säger i det bandade samtalet att hon ångrar att hon inte ingrep. Samtalet mellan kvinnorna skedde bara ett par dagar efter det misstänkta ofredandet.

Ett dygn innan Winberg sparkades konfronterade tidningen Lundgren, som är etta på partiets lista till EU-parlamentet.

– Jag tog henne nog på brösten när vi satt där, vi var ganska fulla den kvällen, och hon puttade undan händerna, säger Peter Lundgren till Expressen.

– Jag vet att jag la handen på hennes bröst men inte med avsikt att det skulle hända nånting. Inte ett dugg.

”Oacceptabelt övergrepp”

Kristina Winberg säger till Expressen att hennes syfte inte var att förstöra för partiet utan att slå larm om övergrepp. Enligt Winberg tog Lundgren upp sina händer under den kvinnliga partikamratens tröja, drog i hennes bh och hon stretade emot.

– Det var inte syftet att förstöra för partiet utan det handlade om ett övergrepp som jag tyckte var oacceptabelt, säger Winberg till Expressen.

SD nekar till att det ska ha gått till som Winberg beskrivit och säger att det inte är skälet till att hon kickats.

”Kommer gå ut och bemöta”

”Kristinas påstående om att hennes redogörelse för oss skulle vara skäl för partiets agerande stämmer naturligtvis inte”, skriver Christian Krappedal på SD:s pressavdelning till Expressen.

Aftonbladet har varit i kontakt med Sverigedemokraternas pressavdelning som hänvisar till pressmeddelandet som gick ut under söndagen.

– Det är en väldigt överdriven historia som vi, jag och kvinnan, under dagen kommer gå ut och bemöta, säger Peter Lundgren till Ekot under måndagsmorgonen.

Aftonbladet söker Kristina Winberg och Peter Lundgren.

Kristina Winberg

ANNONS

Badkläder till ett bra pris hos Ellos. Passa på att köpa sommarens härligaste baddräkter, bikinis och tankinis!

Extern länk från Ellos

Shoppa här

Publisert:

LÄS VIDARE

Politikerna som tog ”gruppsexbild” avgår

ÄMNEN I ARTIKELN

EU-valet 2019

Kristina Winberg

Peter Lundgren

Sverigedemokraterna

EU-valet

Politik

EU