Ekot: Apotekstjänst tappade bort piller

avVictor Stenquist, TT

Publicerad:
Uppdaterad:

Företaget Apotektjänsts leveransfiasko lamslog sjukvården i stora delar av Mellansverige med hundratals inställda operationer som följd.

Nu avslöjar Ekot att företaget är under utredning för att ha tappat bort tusentals doser narkotikaklassade läkemedel.

– Alla brister i hanteringen av narkotika, eller om narkotika kommer på avvägar, är ju allvarligt. Det är det vi har ställt frågor om, storleken på det svinnet, säger Lena Björk, tillsynschef på Läkemedelsverket, till Ekot.

Logistikföretaget Apotekstjänst har tappat bort tusentals doser narkotikaklassade läkemedel, rapporterar Ekot.

2016 upptäckte Läkemedelsverket att tabletter försvunnit vid ompackning, och sedan dess har problemet återkommit flera gånger.

"Trots upprepade chanser att komma tillrätta med det oförklarade svinnet har bolaget inte gjort sådana förändringar av sin verksamhet att detta problem har lösts, eller ens minskat i någon större utsträckning," skriver Läkemedelsverket i en skrivelse.

Oklar hur mycket

Vad som hänt med "det oförklarade svinnet", som myndigheten beskrivit det, är oklart. Enligt Ekot ska det handla om tusentals narkotikatabletter, men Läkemedelsverket vill inte uppge en exakt mängd.

Ärendet uppges fortfarande vara öppet och Apotekstjänst uppger för Läkemedelsverket att ett indraget tillstånd skulle leda till att företags hantering av läkemedel i dosförpackningar skulle avstanna eller upphöra, skriver Ekot.

Apotekstjänsts nytillträdda vd Örjan Frid har kommenterat uppgifterna i P1 Morgon.

– Vi har infört nya rutiner med täta inventeringar och kameraövervakning. Nu väntar vi på att Läkemedelsverket ska komma godkänner dessa så att vi har ett förnyat tillstånd, säger Örjan Frid.

Foto: Pontus Lundahl/TT
Apotekstjänst AB i Uppsala. Arkivbild.
Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM