SVT:s toapapperkupp i kväll – satte politikerna på pottan

De gamla på äldreboendena i Gislaved tvingas betala för sitt eget toapapper samtidigt som politikerna åker på dyra jobbresor, visar Aftonbladets granskning.

Under kvällens Opinion Live i SVT konfronterades politikerna med att de la notan för sitt eget toapapper i Almedalen på skattebetalarna.

Gislaveds kommun går på knäna ekonomiskt. Förra året gick Socialförvaltningen 32 miljoner back – en siffra som väntas stiga i år.

För att lösa problemen har politikerna bland annat bestämt att de boende på kommunens äldreboenden ska betala för sitt eget toapapper, vilket kostar de gamla 120 kronor i månaden.

Åtgärden sparar kommunen drygt 460 000 kronor.

Trots den digra situationen har lokalpolitikerna åkt på flera lyxiga studiebesök och konferensresor, vilket Aftonbladet avslöjade i början av veckan.

Resorna innefattade bland annat besök på ishotellet i Kiruna, en tripp till Bryssel och hyrningen av en dyr ruin i Visby i somras. Priset för tre resor landade på nästan en halv miljon.

– Det hade blivit många toarullar för de pengarna, konstaterade Gislavedsbon Calle Skoogh, 85, en av många kritiker av sparåtgärderna.

Flera politiker och en stor samling medborgare deltog i kvällens Opinion Live.
Flera politiker och en stor samling medborgare deltog i kvällens Opinion Live.

Ville lägga toapappret på skattebetalarna

Kvällens Opinion Live i SVT handlar om de kontroversiella besluten. Invånarna deltar direkt från Gislaveds folkets hus.

Men debatten tog snart en oväntad vändning. Under sändningen fiskade programledarna fram dokument som visar att de 20 politikerna la kostnaden för sin egen förbrukning av toapapper under resan på inga mindre än kommunens skattebetalare.

– Ni bodde relativt billigt på en camping i Almedalen. Ingick toapapper? Jag har ett kvitto här som visar att skattebetalarna ska stå för toapappret, sa programledaren Belinda Olsson, vilket möttes av en spänd tystnad från folksamlingen i folkets hus.

– Vi bodde i en stuga där vi köpte toalettpappret, svarade kommunalrådet Carina Johansson (C).

Under sändningen sa de deltagande politikerna att medierna gett en felaktig bild av situationen, men säger att de har en förståelse för att folk har blivit upprörda.

– Det finns alltid ett syfte med resorna, säger kommunalrådet Marie Johansson (S).

– Jag tycker detta är förskräckligt, reagerade en av de boende i Gislaved.

Publisert:

LÄS VIDARE