Burger King under lupp efter matsnusket

Burger King-restaurangerna kan räkna med tuffare kontroller framöver.

Landets livsmedelsinspektörer har tagit del av 200 sekunders granskning av hamburgerkedjan.

– Vi utesluter inte att extra kontroller kan bli aktuella, säger Tobias Johansson avdelningschef för livsmedelskontrollen i Uppsala.

Det är kommunernas livsmedelsinspektörer som har tillsynsansvar över restaurangerna. De gör löpande kontroller men kan också göra extra tillsyn om de får uppgifter om allvarliga brister.

De kommuner 200 sekunder talat med säger att de kommer att ha med sig den information som framkommit i 200 sekunders granskning i sina kommande inspektioner.

– Vi agerar alltid på all information vi får in. Vi kommer definitivt att ha med oss den här informationen i våra kommande kontroller. Skulle vi få in uppgifter om någon enskild restaurang, framför allt från anställda eller tidigare anställda, kan det bli extra kontroller, säger Daniel Persson avdelningschef för livsmedelskontrollen i Stockholm.

– Det är självklart att vi tar till oss all information vi får, vi är tacksamma för att uppgifterna kommer fram, det hjälper oss. En del av uppgifterna som framkommit i granskningen känner vi redan till, annat är sådant vi tar med oss i våra kommande kontroller, säger Arvid Nordland enhetschef för avdelningen för livsmedelskontroll i Malmö.

”Vill ha in klagomål”

Just i Malmö har miljöförvaltningen vid flera tillfällen uppmärksammat problem med råttor på två Burger King-restauranger. En av restaurangerna tvingades stänga under ett dygn tidigare i år på grund av att det fanns färsk råttspillning i delar av restaurangen där oförpackade livsmedel hanterades.

Han vill också uppmana kunder och anställda att höra av sig om de har information om brister.

– Tror man att man har blivit sjuk efter något man ätit vill vi att man hör av sig till oss, säger Arvid Nordland

Även i Göteborg vill inspektörerna ha in tips från allmänheten.

– Om det kommer in klagomål så agerar vi på det. Vi ser gärna att folk hör av sig om man har klagomål. Vi kommer göra kontroller av flera restauranger i år. Det ingår i den normala planeringen, säger Angelica Winter avdelningschef livsmedelskontrollen Göteborg

200 sekunder är Aftonbladets och Viafrees tv-program för snabba gräv. Robert Aschberg, Kristina Edblom och Lindah C Mohlin synar maktmissbruk, samtidsfenomen och enskilda fall som väcker känslor.

SÅ TIPSAR DU 200 SEKUNDER

Publisert:

LÄS VIDARE