Nyheter

Thunberg: Trump möjlig vändpunkt för klimatet

Av: 

TT

Greta Thunberg vid ett tal i den amerikanska delstaten Colorado i oktober.
Greta Thunberg vid ett tal i den amerikanska delstaten Colorado i oktober.

NYHETER

Greta Thunberg tror att valet av Donald Trump till USA:s president kan komma att ses som en vändpunkt för klimatrörelsen.

– Klimatrörelsen hade definitivt inte varit så stark som den är i dag om Hillary Clinton hade vunnit, säger hon till DN.

När Donald Trump valdes till USA:s president 2016 hoppades Greta Thunberg på förändring inom klimatrörelsen, berättar hon i en intervju med DN.

– Jag tänkte att om han blev vald, då måste väl ändå människor vakna upp, säger hon till tidningen.

Tre år senare har den 16-åriga klimataktivisten hållit tal inför världens makthavare och fått miljontals att sluta upp i klimatdemonstrationer.

Men framgångarna som klimatdemonstrant har fört med sig trakasserier, som enligt Greta Thunberg främst drabbar hennes familj.

– Skillnaden mellan mig och de som är kvar där hemma är att jag alltid är på resande fot, otillgänglig. Folk vet inte var jag bor, var jag sover på nätterna, var jag är.

Samtliga hot polisanmäls, enligt Thunberg.

Hon berättar också om sitt uppmärksammade tal i FN i september. Då var målet att skrämma upp och skuldbelägga makthavarna, säger hon.

– När jag började prata blev det plötsligt väldigt känslosamt. Det var väl då som jag förstod att det här var ett väldigt viktigt tal.

ANNONS

Slipp myggen i sommar! Hos MEDS hittar du mygg- och fästingmedel till låga priser för hela familjen.

Extern länk från MEDS

Köp här!

Publisert: