Dödstalet stiger efter demonstrationer i Irak

Av:  TT-AFP-Reuters

Minst 15 personer har dött i samband med nya regeringskritiska demonstrationer i Iraks huvudstad Bagdad.

Militären medger att överdrivet våld använts vid protesterna.

Demonstranterna drabbade samman med polis och säkerhetsstyrkor i den fattiga stadsdelen Sadr-staden natten till måndagen. Militären har i ett uttalande medgett att deras svar på protesterna inte varit proportionerligt.

"Överdrivet våld utanför lagens ramar användes och vi har inlett arbetet med att ställa befälhavarna inför rätta för dessa oförrätter", skriver militären i uttalandet.

Journalister från Reuters har sett demonstranter dödas av medlemmar av säkerhetsstyrkorna som sköt från hustak. Inrikesdepartementet förnekar dock att regeringsstyrkor skjutit direkt mot demonstranter. President Barham Salih har samtidigt ändå manat säkerhetsstyrkorna att följa regelverket och undvika att använda skarp ammunition.

Minst 110 döda

De senaste demonstrationerna i Bagdad är en del av en protestvåg som inleddes förra veckan. Demonstranterna är kritiska till den utbredda korruptionen och arbetslösheten i landet.

Invånare i Sadr-staden sade att lugnet återvänt till stadsdelen på måndagen.

I helgen försökte regeringen gjuta olja på vågorna genom att lansera ett reformpaket med bland annat utökat stöd till behövande familjer samt nya regler för landfördelning.

Hittills har minst 110 människor dödats och över 6 000 skadats.

Faleh al-Fayadh, ledare för den mäktiga paramilitära shiamuslimskt dominerade styrkan Hashed al-Shaabi, säger att styrkan är redo att genomdriva regeringens order för att stoppa "en statskupp eller revolt".

"Behålla enighet"

Han säger också att även han vill få slut på korruptionen, men inte att regeringen faller.

– Vi vet vilka som står bakom de här protesterna. Planen på att störta regimen har misslyckats.

Hans ord ligger i linje med vad det shiamuslimska grannlandet Irans regering yttrade på måndagen. Den lovar att stötta premiärminister Adil Abd al-Mahdis regering i Bagdad.

– Iran kommer alltid att stå sida vid sida med den irakiska nationen och Iraks regering. Vi manar dem att behålla enighet och att visa återhållsamhet, säger Ali Rabiei, talesperson för den iranska regeringen.

Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN