Gudrun och e-sport på Malmöfestival

avRasmus Thedin

Foto: Åsa Sellberg
Ylva Karlsson under förra årets festival.

Under fredag och lördag anordnas Feministisk festival i Malmö för sjätte året i rad. Poesi, normbrytande folkvisor, Gudrun Schyman och e-sport är några av programpunkterna.

Petra Larsson är festivalsamordnare. Det är första gången hon är involverad i festivalen, men hon har tidigare bland annat varit med och startat upp Ladyfest.

– Det är något som ligger mig nära och nu fanns det ett behov inom organisation, då kändes det fint att mer aktivt vara en del av festivalen, säger hon.

Festivalen inleddes i fredags kväll klockan 18 på ABF, med bland annat poesi, filmvisning och en musikteaterföreställning baserad på bandet Röda Bönors låtar.

– Festivalen är lite mer slimmad i år och nytt är även att vi samarbetar med ABF, men gräsrotsattityden finns kvar. Tidigare har vi varit i fler lokaler, till exempel Panora och Inkonst. Nu är det bara ABF och Grand. Det är även färre programpunkter och tightare schema i år, men även färre krockar, säger Petra Larsson.

– Detta har gjorts av nöd. Festivalen görs ideellt och det är inte alltid pengarna räcker till allt man vill göra och att alla har tid. Men det gör inte festivalen sämre, utan tvärtom ger det den en skärpa, fortsätter hon.

För henne handlar festivalen om att vara en del av den feministiska rörelsen; att stärka den och att stärkas av den.

– Det som är så fantastiskt är att vi gör det här tillsammans med aktörerna. Ett sånt här arrangemang behövs för att utbilda och informera, även oss själva. Vi lär oss av varandra.

Bland övriga programpunkter nämner hon bland annat en punkt om e-sport som feministiskt verktyg, ett samtal med Gudrun Schyman och Linda Hiltmann och feminismen i Europa och en punkt om samtyckeslagen som infördes för ett år sedan.

– Jag tycker att man ska passa på att komma om man är nyfiken, eller över lag känner att det är viktigt att informera sig och vidareutbilda sig. Sedan är det helt gratis, så det finns inget att förlora, säger Petra Larsson.

ARTIKELN HANDLAR OM