Allt du behöver veta om valet i Storbritannien
Uppdaterad:
NYHETER
Då avgörs det • Läget i opinionen • Valsystemet
I dag går Storbritannien till parlamentsval – efter att premiärminister Theresa May nyligen utlyst nyval.
Här är allt du behöver veta inför valdagen.
NÄR?
Valet genomförs torsdag den 8 juni, knappt ett år efter brexit-folkomröstningen som slutade med att Storbritannien begärde att lämna EU.
Det senaste valet i landet hölls den 7 maj 2015.
VEM FÅR RÖSTA?
47 miljoner människor har rösträtt i parlamentsvalet. Förutom brittiska medborgare får även irländare och medborgare i brittiska samväldet rösta, förutsatt att de bor i Storbritannien.
Rösträttsåldern är 18 år.
VILKA STÅR DET MELLAN?
De två största partierna är Tories och Labour – och något av dem lär med största sannolikhet bilda regering och få premiärministerposten.
Tories (de konservativa)
Partiledare: Theresa May, nuvarande premiärminister i Storbritannien (sedan 13 juli 2016). Har inte blivit vald till sin post i allmänna val, utan utsågs av det konservativa partiet när tidigare premiärministern Cameron avgick efter att ha förlorat brexit-omröstningen. Genom att vinna valet hoppas hon få ett starkt mandat av folket inför de hårda utträdesförhandlingarna med EU.
Labour (arbetarpartiet)
Partiledare: Jeremy Corbyn, sedan 12 september 2015. Mycket omtvistad som partiledare. Står långt till vänster i partiet och har av många kritiserats för att inte klara av jobbet som oppositionsledare.
Uppstickare
United Kingdom Independence Party (Ukip), som nästan utraderats efter segern i brexit-omröstningen, Tories tidigare regeringskollega Liberaldemokraterna, Skotska nationalistpartiet (SNP) och De gröna (Green Party of England and Wales och Scottish Green Party).
OPINIONSLÄGET JUST NU
SÅ FUNKAR DET: VINNAREN TAR ALLT
Det som står på spel är de 650 platserna i brittiska parlamentets underhus, House of Commons. Utöver det består parlamentet också av överhuset (House of Lords), men dess ledamöter är inte folkvalda.
Storbritannien har till skillnad från Sverige inte ett proportionellt valsystem, utan majoritetsval i enmansvalkretsar. Det betyder att vinnaren i varje valkrets – 650 stycken, precis som antalet platser i parlamentet – är den enda som representerar valkretsen. Man brukar beskriva det som vinnaren tar allt. Det funkar ungefär som presidentvalet i USA (förklarat med hjälp av en pingismatch och några söta kattungar här).
Så röstade Storbritannien 2015 – vinnare i varje valkrets. Källa: Wikipedia
Det betyder att det inte finns ett direkt samband mellan det total antalet röster ett parti får och antalet platser det får i parlamentet. Systemet gynnar stora partier och missgynnar små.
I det senaste valet (2015) fick till exempel Tories 37% av rösterna men 51% av platserna i parlamentet. Labour fick 30% av rösterna men 36% av platserna, medan Liberaldemokraterna fick 8% av rösterna men bara 1,2% av platserna i parlamentet.
Fördelen med detta valsystem är att det ger starka regeringar eftersom det är lättare att få majoritet i parlamentet. Förutom Storbritannien och USA har Frankrike ett liknande system.