Allt du behöver veta om valet i Storbritannien

Då avgörs det • Läget i opinionen • Valsystemet

I dag går Storbritannien till parlamentsval – efter att premiärminister Theresa May nyligen utlyst nyval.

Här är allt du behöver veta inför valdagen.

NÄR?


VEM FÅR RÖSTA?

  • 47 miljoner människor har rösträtt i parlamentsvalet. Förutom brittiska medborgare får även irländare och medborgare i brittiska samväldet rösta, förutsatt att de bor i Storbritannien.
  • Rösträttsåldern är 18 år.

VILKA STÅR DET MELLAN?

De två största partierna är Tories och Labour – och något av dem lär med största sannolikhet bilda regering och få premiärministerposten.

Tories (de konservativa)

Theresa May.
Theresa May.

Partiledare: Theresa May, nuvarande premiärminister i Storbritannien (sedan 13 juli 2016). Har inte blivit vald till sin post i allmänna val, utan utsågs av det konservativa partiet när tidigare premiärministern Cameron avgick efter att ha förlorat brexit-omröstningen. Genom att vinna valet hoppas hon få ett starkt mandat av folket inför de hårda utträdesförhandlingarna med EU.

Labour (arbetarpartiet)

Jeremy Corbyn.
Jeremy Corbyn.

Partiledare: Jeremy Corbyn, sedan 12 september 2015. Mycket omtvistad som partiledare. Står långt till vänster i partiet och har av många kritiserats för att inte klara av jobbet som oppositionsledare.

Uppstickare

United Kingdom Independence Party (Ukip), som nästan utraderats efter segern i brexit-omröstningen, Tories tidigare regeringskollega Liberaldemokraterna, Skotska nationalistpartiet (SNP) och De gröna (Green Party of England and Wales och Scottish Green Party).


OPINIONSLÄGET JUST NU


SÅ FUNKAR DET: VINNAREN TAR ALLT

  • Det som står på spel är de 650 platserna i brittiska parlamentets underhus, House of Commons. Utöver det består parlamentet också av överhuset (House of Lords), men dess ledamöter är inte folkvalda.
  • Storbritannien har till skillnad från Sverige inte ett proportionellt valsystem, utan majoritetsval i enmansvalkretsar. Det betyder att vinnaren i varje valkrets – 650 stycken, precis som antalet platser i parlamentet – är den enda som representerar valkretsen. Man brukar beskriva det som vinnaren tar allt. Det funkar ungefär som presidentvalet i USA (förklarat med hjälp av en pingismatch och några söta kattungar här).

Så röstade Storbritannien 2015 – vinnare i varje valkrets. Källa: Wikipedia

  • Det betyder att det inte finns ett direkt samband mellan det total antalet röster ett parti får och antalet platser det får i parlamentet. Systemet gynnar stora partier och missgynnar små.
  • I det senaste valet (2015) fick till exempel Tories 37% av rösterna men 51% av platserna i parlamentet. Labour fick 30% av rösterna men 36% av platserna, medan Liberaldemokraterna fick 8% av rösterna men bara 1,2% av platserna i parlamentet.
  • Fördelen med detta valsystem är att det ger starka regeringar eftersom det är lättare att få majoritet i parlamentet. Förutom Storbritannien och USA har Frankrike ett liknande system.

Publisert:

LÄS VIDARE