Trump kräver att bli hämtad i drottningens guldvagn

Trots säkerhetsrisken: ”en väsentlig del” – Obama avstod

Foto: TT
Drottning Elizabeths förgyllda vagn har visserligen skottsäkra fönster, men kan enligt en säkerhetskälla inte sätta upp mycket motstånd mot kraftfullare ammunition.

avTorbjörn Ek

NYHETER

WASHINGTON. Donald Trump kräver att bli hämtad i drottningens förgyllda vagn.

Trots den ökade säkerhetsrisken anser hans team att det är ”en väsentlig del” av det kommande besöket i Storbritannien.

– Den är bräcklig. Den skulle inte kunna sätta upp mycket motstånd, säger en säkerhetskälla.

Barack Obama avstod och tog i stället presidentens armerade specialtillverkade bil, ”The Beast” till Buckingham Palace för hans möte med den brittiska drottningen.

Men inte Donald Trump.

Han kräver i stället att bli hämtad i guldvagn och åka tillsammans med drottningen längs paradgatan till slottet, skriver brittiska Times.

Vita husets tjänstemän har gjort klart för britterna att processionen med häst och vagn är vad Times beskriver som ”en absolut nödvändig del” av schemat för Trumps besök i London i oktober.

Mardröm för polisen

Drottningen brukar välkomna statsledare med liknande parader, men Barack Obama avstod av säkerhetsskäl när han besökte Storbritannien 2011.

Men att ta bilen till slottet är inte ett alternativ för Donald Trump. Det har skapat en mardröm för den brittiska polisen och säkerhetstjänsten.

Londonpolisen hade redan börjat förbereda sig på att ta emot tiotusentals förväntade demonstranter och försökt balansera kraven från Trumps säkerhetspersonal med allmänhetens rätt att demonstrera.

”Kan inte sätta upp mycket motstånd”

Att Trump nu väljer häst och vagn istället för sin egen skott- och bombsäkrade bil har framkallat rejäl huvudvärk.

– Presidentens fordon är spektakulärt. Det är designat för att klara av en raketgranat. Om han är i det fordonet så är han otroligt välskyddad och dessutom kan det köra i hög hastighet. Om han istället är i en förgylld vagn dragen av ett par hästar så ökar riskfaktorn dramatiskt, säger en säkerhetskälla till Times.

– Det är klart att det finns skyddsmedel även där, som skottsäkert glas, men de är begränsade. Framför allt är den bräcklig. Den skulle inte kunna sätta upp mycket motstånd mot en raketdriven granat eller kraftfull ammunition.

Vill avskräcka Trump-hatare

För att hålla Donald trump och drottningen Elizabeth II helt säkra skulle hela området behöva spärras av. Men det kommer inte att ske eftersom allmänheten förväntar sig att kunna närvara.

I stället kommer beväpnade polisen att placeras ut i publiken. Och alla höga hus inom avstånd för en prickskytt kommer att bemannas med spaningspersonal.

Londonpolisen kommer också att göra förebyggande hembesök till personen som man vet är besatta av kända personer, för att avskräcka Trump-hatare och försäkra sig om att de inte kommer att utgöra ett hot, uppger Times.