Nattklubbens knep – ”änglashot” mot sexuella ofredanden

Foto: JESSICA GOW

avJonna Claesson

NYHETER

En bar i St. Petersburg, Florida, har fått stor uppmärksamhet på Facebook sedan de infört kodordet ”änglashot” för att signalera till bartendern att någonting är fel. Nu har samma knep kommit till Sverige.

Baren Iberian Rooster i amerikanska St. Petersburg, Florida, har uppfunnit en hemlig kod för personer som upplever sexuella trakasserier, ofredanden eller obehag för en person inne på baren. Koden är enkel, det enda du behöver göra är att gå fram till en bartender och be om en ”änglashot”.

Änglashoten är alltså inte en drink utan en signal åt personalen att ingripa direkt. Uppfinningen har fått stor respons och många har önskat samma tillvägagångssätt i Sverige.

Nu har det hänt. Nattklubben Statt i Karlskrona publicerade under onsdagsförmiddagen ett inlägg på deras Facebook där de meddelade att de tar avstånd från alla former av sexuella trakasserier och ofredanden och att de från och med nu inför kodordet ”änglashot” som ett steg i ledet mot noll tolerans.

”Skulle du bli förföljd eller känner dig trakasserad inne hos oss ber vi dig söka upp en vakt, finner du ingen vakt kan du gå till baren och beställa en "änglashot". Det som händer då är att barpersonalen tillkallar vakterna omgående. Försök att håll dig lugn tills en vakt kommer. Tillsammans hjälps vi åt”, skriver nattklubben.

”Utrustade med radio”

Torbjörn Johnsson som äger Statt i Karlskrona berättar att personalen från och med nu kommer vara utrustade med varsin radio där de kan tillkalla på vakter så fort någon ber om en änglashot.

– Vi har haft problem med att kvinnor känt sig ofredade och vi ser allvarligt på saken. Vi läste om kodordet i en artikel och tyckte att det var ett smidigt sätt för vår personal att förstå att de ska ingripa. Det behöver inte bli någon uppståndelse. Vi hoppas på att kunna lösa problemet, säger han.

PERSPEKTIV: Vad är sexuella trakasserier? 02:05
ARTIKELN HANDLAR OM

Sverige

Karlskrona

Brott