Trumpteam bygger ”kriscentral” för att försvara sig mot Rysslandsutredning

avEbba Thornéus

WASHINGTON. Vita huset planerar att inrätta en intern kriscentral i syfte att utveckla en snabbrespons- och kommunikationsstrategi gällande den särskilda utredningen kring Rysslandskopplingarna.

Detta då Trumps stab vill ha möjlighet att slå tillbaka direkt mot uppgifter inifrån utredningen.

”Det här är den verkligheten vi lever i nu”, säger en Vita huset anställd till CNN.

Foto: Steve Helber / AP TT / NTB SCANPIX
Donald Trump.

Den allt mer intensiva 24-timmar om dygnet-bevakningen av Vita huset och de eventuella kopplingarna mellan president Trumps administration och Ryssland har blivit för mycket för Vita husets presstalespersoner.

Enligt källorna ska presidenten ha blivit allt mer frustrerad kring det höga tempot och kräver nu att en snabbare kommunikationskanal upprättas.

Enligt CNN håller Vita huset därför på att inrätta en särskild ”kriscentral” i syfte att snabbt kunna besvara och försvara sig mot Rysslandsutredning.

”Det här är den verkligheten vi lever i nu”, säger en anställd till CNN.

Förts många samtal

Både Vita husets stabschef Reince Priebus och chefsstrategen Steve Bannon har varit inblandade i diskussionerna, som började redan innan de både tjänstemännen hade återvänt från presidentens utlandsresa.

”Det har förts många samtal. Alla inser att vi måste stärka upp våra ansträngningar men det är fortfarande oklart exakt vad det betyder”, säger en anställd till CNN och tillägger att även flera andra medarbetare också är involverade i projektet som utarbetats under en längre tid.

Kvar återstår bland annat president Trumps slutgiltiga godkännande, som väntas fattas efter helgen då han återvänt från sin resa.

Enligt källorna beror den långsamma responsen i grunden på att man redan från början skulle ha satsat mer på kommunikationsarbetet, men att det försvagades i och med den minimala övergångsplaneringen och tunna bemanningen som genomsyrat valkampanjen och presidentskapet.

”Måste bli snabbare på att svara”

”Överlag måste responsen bli mycket snabbare och kraftfullare och kommunikationsinsatserna bli mer övergripande”, säger tjänstemannen.

”Oavsett om krisen är ögonblickligen eller på lång sikt så måste den förbättras. Det är det som diskuteras just nu - hur det ska fungera.

Tanken är även att kriscentralen ska stöttas upp även med en extern grupp, bemannad av Trump-lojalister som står utanför administrationen.

Trumps tidigare kampanjchef Corey Lewandowski och kampanjaktivisten David Bossie ska ha nämnts upprepade gånger under samtalen.

Tanken med en kriscentral är även att få kontroll över läckorna inom Vita huset, som retat upp både presidenten och delar av hans administration.

Källor: Spicer håller på att fasas ut

Spekulationerna kring att Vita husets presstalesperson Sean Spicer ska hänga löst har pågått under en längre tid, men förstärktes ytterligare under president Trumps utlandsresa, där Spicer varit ovanligt osynlig.

Bland annat fick Spicer, som är djupt troende katolik, inte delta vid presidentens möte med påve Franciskus i Vatikanen på onsdagen.

Något som många menar var ett första steg från Trump att fasa ut Spicer,

”Över en natt blev Spicer en sympatisk figur i media,” konstaterade en Vita huset tjänsteman till CNN.

ARTIKELN HANDLAR OM