Arbogakvinnan hörs om makens död

avVictor Stenquist

NYHETER

Arbogakvinnan har konsekvent nekat till inblandning i makens mystiska drunkningsdöd.

Under rättegångens tredje dag har 42-åringen hörts om det misstänkta mordet.

Vid flera tillfällen bröt hon ihop när hon pratade om sin döde make.

– Jag har alltid sagt till mina barn, hamnar ni i knipa så skyll på mig. Jag klarar av det, säger Arbogakvinnan om varför barnen sagt att hon velat se maken död.

LIVE-RAPPORTERING direkt från rättegången

1 av 4 | Foto: Stefan Jerrevång
Arbogakvinnan i rätten på torsdagen.

Under den tredje rättegångsdagen i Västerås om sommarstugemorden i Arboga fortsatte förhören med den mordåtalade 42-åriga kvinnan.

Inledningsvis lyfte åklagare Johan Fahlander fram nya ekonomiska detaljer och fokuserade senare på hur 42-åringens inkomst förändrats under året då maken hittades död.

I mars hade hon 480 000 kronor på sitt personliga konto, som stadigt sjönk under våren och sommaren och 1 augusti hade hon bara 10 100 kronor.

Ekonomiska motiv

Åklagarsidan har under rättegången lyft fram att man misstänker att ekonomiska motiv legat bakom morden på 42-åringens pappa och det misstänkta mordet på maken.

Efter de ekonomiska frågorna fick Arbogakvinnan kommentera sitt förhållande med maken. Han hade under juni 2014 anmält henne för olaga hot efter att hon ska ha sagt att ”jag känner folk som skulle kunna hänga dig i ett träd”.

42-åringen medgav att hon hotat honom, på ett sarkastiskt sätt. Det ska hon ha gjort efter att han hotat henne.

– Han hade hotat med att sparka ihjäl mig. Jag trodde inte mina öron. Sen kommer han nära och säger att han ska sparka mig. Då svarade jag att ”dig kan vi ju hänga upp till kråkorna i skogen”, säger hon.

Advokaten avbröt

Strax därefter i förhöret flyttades fokus till misstankarna om stämpling till mord. Flera av 42-åringens barn har i förhör uppgett att kvinnan velat att de skulle hjälpa att ha ihjäl maken.

42-åringen började att kommentera uppgifterna:

– Jag har alltid sagt till mina barn, hamnar ni i knipa så skyll på mig. Jag klarar av det. Mina barn har suttit i förhör under hösten och sagt..

Mer hann inte 42-åringen säga innan hennes försvarare Amanda Hikes gick in och avbröt sin klient och bad rätten om fem minuters paus.

Rättens ordförande medgav en två minuters paus och när förhandlingarna återupptogs ville 42-åringen inte längre kommentera vad barnen sagt i förhör, utan hänvisade till vad hon själv tidigare sagt.

Under sena förmiddagen ställde åklagare Fahlander frågor om 42-åringens relation med sin make.

Vid ett tillfälle bröt 42-åringen ihop när hon pratade om makens missbruk.

– Han kunde gå in som i en bubbla i flera dagar. Han tittade inte på mig och svarade inte på tilltal. Så fort vi hade främmande så gick han bara undan, säger 42-åringen snyftandes.

I förhören under torsdagseftermiddagen pressades 42-åringen kring detaljer om när hon ringde till SOS efter att hon upptäckt att maken var borta.

I förhör har Arbogamamman hävdat att hon ringt SOS när hon upptäckte att båten var borta från bryggan. Under rättegången menar hon i stället att det var när hon upptäckte makens mobiltelefon vid stranden, en helt ny uppgift som inte nämndes i de många förhör som hållits innan.

Det råder också delade meningar mellan åklagarsidan och 42-åringen om när hon gått och lagt sig med barnen.

Vid ett tillfälle refererade 42-åringen till förhören med ett av barnen som ska ha nämnt att mamman ”ångrat sig efteråt”.

– Ni har tutat i mina barn att jag är en mördare, säger 42-åringen i rätten.

Under eftermiddagen fick hon också spekulera i vad hon trodde hade hänt maken som hittades drunknad.

Då nämnde hon att han lidit av ett förstorat hjärta.

– Hjärtsvikt, hjärtrubbningar. Det har jag tänkte att det kunde skett och att han sen hamnat under vattnet.

1 av 17


INTERAKTIV GRAFIK: HÄR ÄR DE INBLANDADE I MORDUTREDNINGEN

Klicka på den person du vill läsa mer om.

ARTIKELN HANDLAR OM