Trump hade möte med Henry Kissinger

Av: Ebba Thornéus

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Beslutet att sparka FBI-chefen James Comey har fått många att tänka på Watergateaffären som fick president Richard Nixon att avgå.

På onsdagen hade Trump ett möte med diplomaten och politikern Henry Kissinger – som var nationell säkerhetsrådgivare åt just Nixon.

”De diskuterade Ryssland och andra sorters frågor” uppgav Vita huset i ett uttalande.

1 av 2 | Foto: JIM WATSON / AFP
Kissinger och Trump.

Mötet mellan USA:s president Donald Trump och den tidigare nationella säkerhetsrådgivaren Henry Kissinger kom knappt ett dygn efter att Trump sparkat FBI-chefen James Comey då han ”tappat förtroende för honom”.

– Comey gjorde inte ett bra jobb, sa Trump på onsdagen om avskedandet.

Men att Trump var missnöjd med Comeys instats kanske inte var helt oväntat då han tidigare kritiserat FBI-chefen som utreder den misstänkta kopplingen mellan Trumpadministrationen och Ryssland under valet 2016.

Många menar att Comeys avskedan är ett tecken på att ”utredningen kommit för nära Ovala rummet och president Trump själv” och kopplingar gjordes till Watergateaffären på 1970-talet då president Richard Nixon under den så kallade ”Saturday Night Massacre” sparkade den särskilda åklagaren Cox då han inte ville lämna ut bandinspelningar från Vita huset.

Tvingade Nixon att avgå

Nixons agerande väckte ramaskri i USA, och när banden till sist lämnades ut året efter tvingades Nixon att avgå på grund av deras innehåll.

– Jag har inte sett något liknande sedan 20 oktober 1973 då president Nixon sparkade Archibald Cox, CNN:s juridiska expert Jeffrey Toobin.

Även David Axelrod, tidigare rådgivare åt Barack Obama, säger att beskedet är en sorg för USA och att tankarna förs till Watergateaffären.

– Detta fungerande inte bra för Nixon. Och det kommer det inte att göra för @realDonaldTrump - eller landet heller, skriver Axelrod på Twitter.

Därför var det många som höjde ögonbrynen när Trump lät sig fotograferas tillsammans med Henry Kissinger – verksam under Watergateaffären – i Ovala rummet bara timmar efter att Comey sparkats.

Då Kissinger inte stod med på Trumps officiella program, späddes känslan av att mötet bokats in i sista minut på ännu mer uppger reportrar på plats.

”Diskutera olika sorters frågor”

Enligt Vita huset närvarande Kissinger för att diskutera Ryssland och ”andra sorters frågor” – vilket skedde samma dag som Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov träffade Trump och utrikesminister Rex Tillerson.

Även Rysslands USA-ambassadör Sergej Kislyak ska ha varit med på mötet. I januari diskuterade Kislyak med den dåvarande nationella säkerhetsrådgivaren Michael Flynn på telefon om att häva sanktionerna mot Ryssland när Trump tog över, vilket slutligen kostade Flynn jobbet.

Trump har tidigare haft flera möten med Kissinger, bland annat i maj och november 2016. Enligt ANC News ska mötet i november handlat om ”Kina, Ryssland, Iran, EU och andra angelägenheter och problem världen över”. Kissinger, som även har ett förflutet som utrikesminister påstods därför ha många ”intressanta infallsvinklar att dela med sig av”.

Kissinger har under sin politiska karriär fått USA att skriva under flera viktiga avtal – däribland fredsavtalet 1973 mellan USA och Nordvietnams.

Något han fick Nobels fredspris för – ett mycket omdiskuterat sådant.

”Kommer bli en stor president”

Kissinger har tidigare sagt att han tycker att Trump kan bli en ”väldigt stor president” och att Trump är ”ett fenomen som omvärlden inte sett förut”.

Men Kissinger har också uttryckt kritik om Trumps inreseförbud gällande muslimer.

– Jag stödjer inte att man utesluter människor på grund av religion, sa Kissinger till Fox Business.

Liksom president Trump har även Kissinger uttryck tvivel kring att Ryssland skulle ha påverkat valresultatet i presidentvalet 2016.

Publicerad:

LÄS VIDARE