Terrorattacken i Stockholm

Uzbekistans utrikesminister: Varnade Sverige för Rakhmat Akilov

Av: 

Gustaf Tronarp

Victor Stenquist

NYHETER

Uzbekistans säkerhetstjänst varnade svenska myndigheter för Rakhmat Akilov före terrordådet i Stockholm. Det uppger Uzbekistans utrikesminister för Reuters.

Säkerhetspolisen vill inte kommentera uppgifterna – men Utrikesdepartementet lämnar ett rakt besked:

– Vi har inte fått någon sådan information till oss, säger Victoria Bell vid UD press.

Den 39-årige uzbeken Rakhmat Akilov har erkänt att han körde lastbilen som mejade ner människor i centrala Stockholm för en vecka sedan. Fyra människor omkom i dådet, och 15 fick fördas till sjukhus.

För nyhetsbyrån Reuters bekräftar Uzbekistans utrikesminister Kamilov Abdulaziz Khafizovich att Akilov hade kopplingar till IS. Han ska ha rekryterats till terrorsekten efter att han bosatt sig i Sverige 2014.

Ministern uppger också att svenska myndigheter fått information om 39-åringen före terrordådet. Uppgifterna ska ha kommit från Uzbekistans säkerhetstjänst via ett annat västerländskt land.

I ett uttalande som publicerats på uzbekiska utrikesdepartementets hemsida utvecklar man vad ministern uppgett för journalisterna.

Rakmat Akilov ska också ha försökt påverka sina vänner och kontakter i Uzbekistan och uppmanat dem att begå våldsbrott eller handlingar mot anställda på uzbekiska myndigheter och mot polis i landet.

Säpo: Förekom i flödet

Säkerhetspolisen har bekräftat att myndigheten hade information om den misstänkte terroristen.

– Det vi kan säga är att den här individen har förekommit i vårt underrättelseflöde. Det rörde sig om enstaka uppgifter som vi fick i form av underrättelser. Vi arbetade för att belägga dessa, men vi landade i att det inte gick, har pressekreteraren Simon Bynert tidigare sagt till Aftonbladet.

När det gäller de nya uzbekiska uppgifterna är dock Säpo mycket förtegna.

– När det gäller den här typen av information kan vi inte kommentera någonting. Vårt samarbete med olika säkerhetsorganisationer är ingenting vi går in och berättar om i detalj, säger Karl Melin, kommunikationsstrateg vid Säpo.

Har ni haft kontakt med uzbekiska myndigheter om den här personen innan dådet?

– Som sagt så går vi inte in och diskuterar hur vår samverkan med europeiska säkerhetsorganisationer ser ut. Vi har ett samarbete, men hur det ser ut berättar vi inte.

Men kan du bekräfta informationen som utrikesministern ger om Akilov?

– Som sagt var, vi kan varken bekräfta eller dementera de uppgifterna. Vi har tidigare sagt att vi fått enstaka underrättelseuppgifter som inte har gått att belägga. De uppgifterna är från 2016, säger Karl Mellin.

Hur Uzbekistan har lämnat vidare uppgifterna till Sverige har inte framkommit, mer än att de ska ha gått via ett annat västland.

Victoria Bell vid Utrikesdepartementets pressavdelning uppger att någon sådan information inte passerat genom UD:s kanaler.

– Vi har inte fått någon sådan information. Det finns ingen sådan inkommen handling registrerad hos UD, säger hon.

Ministern vill inte kommentera

Aftonbladet har sökt inrikesminister Anders Ygeman. Via pressekreteraren Fredrik Persson avböjer han dock att uttala sig.

– Vi kommenterar inte det. Du får prata med Säpo. Om det är någon som ska kommentera de uppgifterna så är det Säpo, säger Fredrik Persson, pressekreterare hos Ygeman.

Varför vill ministern inte uttala sig?

– Du får prata med Säpo om detta.

”Var efterlyst i Uzbekistan”

Tidigare i veckan rapporterade den ryska nyhetsbyrån Interfax att Rakhmat Akilov var efterlyst i Uzbekistan för brott kopplade till religiös extremism. Utredningen ska gällt misstankar om ”produktion eller spridning av material som utgjorde ett hot mot allmän säkerhet” och ”deltagande i religiösa och extremistiska organisationer”.

Rakhmat Akilov växte upp i staden Samarkand i Uzbekistan. 2012 flyttade han till Turkiet, och där uppges han ha radikaliserats. Akilov ska dock inte ha haft några djupare insikter om islam.

– Han visste inte ens hur man ber, säger en person som besökt en moské i Sverige tillsammans med honom, enligt TT.

På tisdagen häktades Rakhmat Akilov av Stockholms tingsrätt. Han är på sannolika skäl misstänkt för terroristbrott genom mord.

ANNONS

REA hos Åhléns - upp till 70% rabatt på massor av bästsäljande produkter!

Extern länk från Åhléns

Gå till rean

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Terrorattacken i Stockholm

LÄS VIDARE

Rakhmat Akilov åtalas - Detta vet vi

ÄMNEN I ARTIKELN

Terrorattacken i Stockholm

Rakhmat Akilov

Säpo

Terrorism

IS/Daesh (Islamiska staten)

Anders Ygeman