Det vita raseriet – en unik resa i det högerextrema Europa

NYHETER

Våren 2016 börjar en ett år lång resa bland nazister, fascister, muslimhatare, nationalister och populister i 14 europeiska länder.

Vad driver dem? Varför hatar de?

Under ett år har Espen Rasmussen och Ronny Berg på Aftonbladets norska syskontidning Verdens Gang intervjuat nazister, rasister, muslimhatare och nationalister över hela Europa.

Nu publicerar vi reportageserien ”Det vita raseriet” – ett unikt nutidsdokument över den yttersta högerns innersta kretsar.

Läs hela artikelserien – bli Plus-kund!

I Ukraina träffar vi en familjefar som berättar hur han skurit in ett hakkors i pannan på en muslim, och serverar tårta till sin dotter på tallrikar med nazistiska symboler på.

Del 1: Nazistfamiljen

I Ryssland möter vi militanta nationalister som tränar knivslagsmål och pistolskytte på bakgårdar och som misshandlar judar, muslimer och romer ”för skojs skull”.
Del 2: Hatets ansikten

På Instagram poserar modellen Inna, 27, för sina 20 000 följare i högerextrema kläder –  vissa gånger även med sina barn. Hon har en korp som heter Hugin och bär alltid kniv.
Del 3: Instagram-modellen

De yngsta är bara 15 år gamla. På det paramilitära träningslägret i Slovakien lär sig studenterna att skjuta med maskingevär, att sticka bajonetten in i ljumsken på fienden och att tillverka bomber – för att kunna försvara landet mot invasion.
Del 4: De paramilitära

– Föreställ dig en vit man som tycker att han har förlorat sina privilegier till kvinnor, homosexuella och invandrare. Då förstår du varför den yttersta högern växer, säger statsvetaren Cas Mudde, världens kanske främste expert på högerradikalism och populism.
Del 5: Den vite mannens hämnd

ARTIKELN HANDLAR OM

Fascism

Nazism

Nynazism

Europa