Forskning & vetenskap

Forskning: Hundens luktsinne inte bättre än människans

Av: 

Martin Mederyd Hårdh

NYHETER

Nej, din hund är inte nödvändigtvis bättre på att lukta än du.

Att hundar har långt mer avancerade luktsinnen än människor är en myt – som nu kan krossas, enligt ny forskning.

– Människor har under så lång tid misslyckats med att stanna upp och ifrågasätta detta påstående, säger hjärnforskaren John McGann.

De senaste 150 åren har det varit ett etablerat faktum att hundar har ett mycket mer avancerat luktsinne än människor. Men nu har forskare nytt väderkorn.

Det är inte så stor skillnad på näsa och nos som man har trott, enligt en ny studie som publiceras i den vetenskapliga tidskriften Science.

– Faktum är att luktsinnet är lika bra hos människor som hos andra däggdjur, som gnagare och hundar, säger hjärnforskaren John McGann vid Rutgers University, en av studiens upphovsmän, till AFP.

Fick stöd av Freud

Teorin att människan har ett begränsat luktsinne i jämförelse med sin fyrbenta bästa vän lanserades redan 1879. Man menade att hunden behöver ett luktsinne för sin överlevnad, till skillnad från människan som har en friare vilja.

Även den världskände neurologen Sigmund Freud, psykoanalysens fader, fick näsa för den idén. Han menade att luktsinnet var något djuriskt som människan behövde lämna bakom sig.

– Det har länge varit en kulturell övertygelse att man för att vara en resonlig eller rationell person inte kan låta sig domineras av ett luktsinne, säger John McGann.

Kan känna en triljon lukter

Enligt den tidigare forskningen skulle människan ha förmåga att känna runt 10 000 olika lukter. Men en studie vid Berkeley University har visat att det kan vara så många som en biljon.

I studien fick elever med ögonbindlar och hörselskydd förlita sig på sina luktsinnen och följa olika luktspår.

Men människor och hundar kan känna olika lukter olika bra. Människor kan utveckla ett luktsinne för vin och kaffe, medan hundar lär sig att skilja på andra hundars urin.

”Hoppas det är början på slutet”

Forskarna bakom den nya studien poängterar att ett försämrat luktsinne kan orsaka psykologiska besvär. Därför hoppas de att fler får vittring om sakens allvar:

– Den har hängt kvar i 150 år. Saken är delvis den att när saker väl har letat sig in i faktaböckerna så är det svårt att få bort dem, säger John McGann till Science.

– Men jag hoppas verkligen att det här är början på slutet för den här myten.

ANNONS

Ellos Badkläder! Baddräkter och bikinis med hög midja, shapingeffekt i fina färger till ett bra pris!

Extern länk från Ellos

Shoppa här

Publisert:

LÄS VIDARE

Här kan hundar gå på restaurang

ÄMNEN I ARTIKELN

Forskning & vetenskap

Hundar

Sigmund Freud