Gosedjur, hälsningar och blommor efter dådet togs bort

Av: Joakim Magnå

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 7

Blomsterhavet vid Sergels torg forslades bort under natten.

Växterna blir kompost, men en del av föremålen och hälsningarna sparas.

– Det här blir en del av stadens minne som ska bevaras till framtiden, säger Anna Ulfstrand vid Stadsmuseet.

Hyllningarna till offren för terrorattacken på Drottninggatan förra fredagen har brett ut sig under den senaste veckan. Men nu har stadens trafikkontor städat upp på minnesplatserna i hjärtat av Stockholm.

– Blommorna ska komposteras. Det är väldigt många som visat sitt stöd för offren och det har varit väldigt mycket blommor. Många har legat i tio dagar och vinden har gjort sitt, så nu behöver vi ta bort det, säger Erik Johansson, pressansvarig vid Trafikkontoret.

– Med tanke på att det har varit ganska fuktigt riskerar det att dra till sig skadedjur.

Kan bli utställning

Även personal från Stadsmuseet var på plats under uppröjningsarbetet, för att dokumentera och spara ett urval av föremålen.

– Vi har tagit hand om en del gosedjur, många har små hälsningar. Barnteckningar, böcker och fina saker som pärlplattor och broderier. Vi koncentrerar oss främst på saker där människor gjort någonting, säger Anna Ulfstrand, chef för museets dokumentationsenhet.

Sakerna kommer att konserveras och registreras i likhet med andra museiföremål.

– Det här blir en del av stadens minne som ska bevaras till framtiden. Det kan också bli en utställning och forskare kan vilja göra någonting av det, säger Anna Ulfstrand.

Publicerad:

LÄS VIDARE