Trump om särskilda åklagaren: ”Skadar landet förskräckligt”

Kryptiska svaret: ”Kan alltid bara tala för mig själv”

avEbba Thornéus, TT

NYHETER

WASHINGTON. President Donald Trump kommenterade under torsdagen officiellt utnämnandet av den särskilda åklagaren Robert Mueller som kommer leda utredningen av Rysslands-kopplingarna.

– Detta delar och skadar vårt land något förskräckligt, sa Trump.

Samtidigt gav han ett kryptiskt svar på kopplingen till Ryssland.

– Det finns ingen samverkan – men jag kan alltid bara tala för mig själv.

Foto: Susan Walsh / TT NYHETSBYRÅN
Donald Trump.

Uppgifter om att president Donald Trump bett den nu sparkade FBI-chefen James Comey att lägga ned utredningen mot den tidigare nationella säkerhetsrådgivaren Michael Flynn har skakat om Washington.

På torsdagen kom även nya uppgifter om att Trumps kampanj haft ytterligare 18 hemliga kontakter med Ryssland utöver det som tidigare varit uppmärksammat samt att en hemlig kommunikationskanal mellan Trump och den ryske presidenten Vladimir Putin ska ha diskuterats.

Särskild åklagare utsedd

I onsdags meddelade justitiedepartementet att den tidigare FBI-chefen Robert Mueller utsetts till särskild åklagare för den federala utredningen om påstådd samverkan mellan Ryssland och Trump-kampanjen under presidentvalet 2016 – något som tidigare var James Comeys uppgift.

Muller – som i rollen som särskild åklagare har större befogenheter och möjlighet att driva en oberoende utredning än en FBI-chef – ska nu utreda alla eventuella kopplingar mellan Ryssland och Trump-administrationen samt ”andra spår som dyker upp under utredningens gång”.

”Historiens värsta häxjakt”

Utnämningen retade upp presidenten som twittrade att han utsatts för en ”häxjakt” och ”trots att det förekom olagligheter i både Clintons kampanj och under Obamas administration granskades det aldrig av en åklagare.”

På torsdagen gjorde presidenten sitt första officiella framträdande efter att beslutet om en särskild åklagare fattats. Det skedde på en presskonferens med Colombias president Juan Manuel Santos som är på besök i USA.

– Jag respekterar beslutet med står fast vi att den här processen har varit en häxjakt. Det finns ingen samverkan mellan mig, min kampanj och Ryssland. Men jag kan alltid bara tala för mig själv, svarade Trump kryptiskt.

”Nej! – nästa fråga”

På frågan om han ska ha bett James Comey att avsluta utredningen av den tidigare säkerhetsrådgivaren Michael Flynn var Trump tydlig:

– Nej. nej, nästa fråga tack, sa Trump till reportern

Trump var även tydlig på den misstänkta Rysslandskopplingen.

– Det finns ingen samverkan, till och med mina fiender säger det.

I ett tidigare uttalande varnar Trump igen för att en särskild åklagare ”skadar landet” i en tid när det finns ”andra viktiga saker att fokusera på.”

”Jag anser att detta skadar vårt land något förskräckligt, då det visar att vi är ett delat, rörigt och oenigt land”, sa Trump till reportrarna enligt CNN.

”Förhoppningsvis kan detta gå snabbt, för vi måste visa enighet om vi ska kunna göra bra saker med hänsyn till resten av världen.”

Mueller leder brottsutredning

På torsdagen kom även beskedet att Muellers utredning kommer att betraktas som en brottsutredning. Det sa den demokratiske senatorn Richard Blumenthal efter en utfrågning i kongressen med vice justitieminister Rod Rosenstein uppger Reuters.

Enligt Blumenthal kommer utredningen även att inkludera möjligt lagtrots.

Trump har anklagats för lagtrots sedan han avskedat tidigare FBI-chefen James Comey, och antytt att en orsak var FBI-utredningen av möjliga kopplingar mellan Moskva och Trumps kampanj.

Det gäller även den tweet som många uppfattade som ett hot mot Comey.

”James Comey bör hoppas att det inte finns några 'band' med våra samtal innan han börjar läcka till pressen!”, skrev Trump.

ARTIKELN HANDLAR OM