Mejla

Wolfgang Hansson

Så skulle Le Pen kunna vinna valet

NYHETER

PARIS. Favoritscenariot är att Le Pen och Macron går vidare till andra omgången där liberalen krossar högerextremisten. Macron blir president.

Men blir det ett annat finalpar är en Le Pen seger inte otänkbar.

Fransmän runtom i landet som jag frågar om valet skakar bara på huvudet. Många tar sig för pannan och suckar. De har aldrig varit med om något liknande val.

Omdömen som bisarrt, galet, clownaktigt, fälls gång på gång.

Aldrig brukar fyra kandidater längs hela det politiska spektrat slåss om att gå vidare. Läget är så jämnt att vem som helst av de fyra huvudmotståndarna kan gå vidare till andra omgången. Mellan ledaren Macron och Jean-Luc Mélenchon som ligger fyra skiljer det bara sex procent.

Vill stoppa henne till varje pris

Om vi nu kan lita på opinionsmätningarna. Brexit och USA-valet har lärt oss att vara skeptiska.

Ändå utgår de flesta ifrån att Nationella Frontens Marine Le Pen och den partilöse Emmanuel Macron är de som går vidare till andra omgången. Det är också önskescenariot för dem som till varje pris vill stoppa Marine Le Pen från att bli president. Macron är den kandidat som lättast slår Le Pen i den andra omgången. I mätningarna leder han med nästan 25 procent.

Utgör de finalparet är det ingen tvekan. Då blir Macron president.

Men säg att det hänt något sedan de sista mätningarna presenterades i fredags. Säg att terrorattentatet trots allt får en påverkan i att fler går och röstar och att de osäkra bestämmer sig i samma riktning. Då kan även relativt små förändringar förändra ställningen i topp fyra.

Först ska sägas att opinionsmätningarna som ställer olika finalpar mot varandra i omgång två är mycket osäkra.

– Det är en helt ny valrörelse som inleds när den första omgången är klar, säger Frederik Dabi på opinionsinstitutet Ifop. Att göra prognoser för den är extremt svårt.

Särskilt svårt är det på grund av terrordådet som inträffade i Paris sent torsdag kväll samtidigt som de sista mätningarna gjordes i fredags. Hur snabbt effekten av attentatet får väljarna att reagera är omöjligt att säga eftersom fransk lag förbjuder opinionsmätningar de två sista dagarna före valet.

Allt kan hända

Le Pen behöver inte vara den ende som gynnas av attentatet. De konservativas Francois Fillon har som före detta premiärminister erfarenhet att styra landet, i motsats till Macron. Han gick i fredags ut nästan lika hårt som Le Pen i sina löften om att bekämpa terror. Men tog samtidigt ansvar genom att säga att det måste ske inom lagen.

Blir det Le Pen mot Fillon i andra omgången är försprånget inte längre lika ointagligt. Fillon spås slå Le Pen 57 procent mot 43. Men många inom vänstern säger att de omöjligt kan tänka sig rösta på Fillon efter skandalen där han avlönade sin fru och sina barn med offentliga medel. Om tillräckligt många låter bli att rösta kan det gynna Le Pen.

Bäst chans har hon mot Jean-Luc Mélenchon som "bara" leder med 54 mot 46 procent. Då ställs valrörelsens två mest extrema kandidater mot varandra. Allt kan hända.

Vid tidigare val har det funnits ett bålverk mot Nationella Fronten. 2002 när Marines pappa Jean-Marie Le Pen gick vidare till andra omgången bildade en klar majoritet av höger- och vänsterväljare en pakt mot Le Pen som krossades av Jacques Chirac i andra omgången. Många utgår från en liknande pakt i år om Marine når andra omgången.

”Kan bli president – så småningom”

Men särskilt om hon möter en så extrem vänsterkandidat som Mélenchon är en sådan långtifrån given. Marine Le Pen har mjukat upp partiets image och många fransmän känner inte längre samma fruktan för Nationella Fronten. De betraktas närmast som ett parti som alla andra.

Häromdagen träffade jag statsvetaren Nonna Meyer, en av landets främsta experter på högerextremism. Hon la in en brasklapp men trodde ändå inte på en seger för Le Pen. Inte i det här valet.

Sedan sa hon något som borde få omvärlden att avstå från en suck av lättnad.

– Går hon vidare och får 35-40 procent i andra valomgången är det en enorm framgång. Sakta men säkert kommer hon att föra Nationella Fronten framåt. Så småningom kanske hon kan bli president.

ANNONS

MISSA INTE CHANSEN! Nike säsongsrea med utvalda stilar upp till 50% rabatt

Extern länk från Nike SE

Shoppa här!

Av: 

Wolfgang Hansson

Publisert:

LÄS VIDARE

Macron – största hotet mot Le Pen

ÄMNEN I ARTIKELN

Valet i Frankrike 2017

Marine Le Pen

Jean-Luc Mélenchon

Emmanuel Macron

Frankrike