Nazister kommer till Almedalen

Öppet nazistiska och antisemitiska partiet Nordiska motståndsrörelsen, NMR, kommer för första gången att delta i politikerveckan i Almedalen, rapporterar Gotlands Allehanda.

– Vi har yttrandefrihet i Sverige och vi har inte mandat att säga nej till någon som vill vara här, säger Mia Stuhre, projektledare för Almedalsveckan.

Pär Öberg från Nordiska motståndsrörelsen håller tal.
Pär Öberg från Nordiska motståndsrörelsen håller tal.

Nordiska motståndsrörelsen, NMR, registrerades 2015 som parti hos Valmyndigheten. Nu har partiet ansökt om platsmark och tillstånd att hålla tal under Almedalsveckan i Visby.

– Generellt så vill vi vara där politik debatteras och det görs ju i Almedalen, säger Pär Öberg från NMR, som står som ansvarig på tillståndsansökan, till Hela Gotland.

NMR vill hyra platsmark under tre av Almedalsveckans åtta dagar. Planen är att informera om partiets politik, dela ut flygblad och hålla tal.

– De flesta journalister och övriga partier är ju inte inne på samma linje som vi, men vi tror att det finns vanligt folk som är intresserade, säger Pär Öberg.

”Har inte mandat att säga nej”

Mia Stuhre, projektledare för Almedalsveckan, menar att NMR:s ansökan kommer att behandlas som alla andras. Enligt henne värnar man om demokratin och tittar ”med kritiska ögon” på alla ansökningar om evenemang som kommer in.

– Vi har yttrandefrihet i Sverige och vi har inte mandat att säga nej till någon som vill vara här, säger Mia Stuhre till Gotlandstidningarna.

Polisen gör dock bedömningen att säkerhetsfrågan kan vara skäl nog att inte bevilja partiet tillstånd att delta under politikerveckan i Visby. Men även här bedöms NMR:s ansökan som för vilket annat registrerat parti som helst.

– Vi har en grundlag som gäller alla och polisen ska skydda dem så att de kan genomföra detta. Sen får polisen göra en bedömning av vilka resurser som krävs, säger Anders Rådbjer, polisens kontaktperson för frågor kring ordningslagen och tillstånd under Almedalsveckan till Gotlands Allehanda.

Anders Råbjer räknar med att NMR kommer beviljas tillstånd.

Publisert:

LÄS VIDARE