Nordkorea: Vi fortsätter vårt kärnvapenprogram

avSimón Bustamante

De hittills hårdaste FN-sanktionerna mot Nordkorea verkar inte bita på diktaturen.

Kim Jong-un tänker nämligen låta landets kärnvapenprogram fortsätta precis som vanligt, uppger nordkoreansk statsmedia.

Diktatorn hävdar att Nordkorea nu är nära att nå full kärnvapenkapacitet – och menar att det kommer göra landet ”jämstarkt” med USA.

Foto: KCNA

I fredags avfyrade Nordkorea ännu en missil över Japan, bara dagar efter att FN:s säkerhetsråd beslutat om de hittills hårdaste sanktionerna mot diktaturen som svar på landets sjätte kärnvapentest.

Men precis som tidigare verkar FN-sanktionerna inte bita på diktaturen – och nu uppger nordkoreansk statsmedia att landets kärnvapenprogram kommer fortsätta oförtrutet.

– Vårt slutgiltiga mål är att nå militär jämvikt med USA och se till att dess ledare inte längre vågar tala om militära planer mot Demokratiska folkrepubliken Korea, säger Nordkoreas diktator Kim Jong-un via statliga nyhetsbyrån KCNA.

Ska skrämma USA till tystnad

Kim Jong-un hävdar också att landet snart kommer nå full kärnvapenkapacitet – i så fall skulle det ske flera år tidigare än vad experter trott.

Planen är med andra ord att till slut skrämma Donald Trump och Vita huset till tystnad.

USA å sin sida hävdar att det finns ett militärt alternativ mot Nordkorea. I ett tal på fredagen inför flera hundra militärer och medlemmar av amerikanska flygvapnet varnade Donald Trump landet:

– Efter att ha sett våra förmågor, är min övertygelse starkare än någonsin: våra alternativ är inte bara effektiva utan också överväldigande.

Samtidigt menar USA:s FN-ambassadör Nikki Haley att diplomatiska alternativ är av högsta prioritet för att lösa konflikten länderna emellan – men att USA står redo att agera om det skulle krävas.

– De fortsätter att provocera och vara oförsiktiga, säger Haley enligt CNN.

ARTIKELN HANDLAR OM