”Det är befolkningen som blir lidande”

avKarin Ahlborg

NYHETER

Att Kina nu avbryter all handel med Nordkorea drabbar inte Kim Jung Un i första hand:

– Det är befolkningen som får bära bördan, säger Niklas Swanström, chef för Institutet för säkerhets- och utvecklingspolitik.

1 av 5 | Foto: http://isdp.eu/
Niklas Swanström.

Den kinesiska centralbanken stoppar all handel med Nordkorea.

Därmed utökas också sanktionerna mot Nordkorea.

– Frågan är hur mycket av den sanktionen som blir verklighet. Det tar tid för sanktioner att få genomslag och all handel kan knappast kontrolleras och hur ska man ingripa mot illegala handel, säger Niklas Swanström.

Enligt hans gissningar kan Nordkorea ha ett oljeförråd som räcker ett år och militären har stora förråd av livsmedel.

– Men det kommer inte civilbefolkningen till godo. Det är de som får bära bördan. Sydkorea har bestämt att betala 64 miljoner i bistånd till Nordkorea som ska gå till gravida kvinnor och barn men det finns ingen som vet vad de pengarna kommer att användas till, säger Niklas Swanström.

Handelsutbytet är 2 miljarder dollar

Sanktionerna i sig kommer troligtvis inte att påverka Nordkoreas provsprängningar och utvecklande av kärnvapen.

– Men sanktioner är viktiga för länderna som utfärdar dem för att visa sina egna medborgare att man handlar och andra länder att det blir konsekvenser om man bryter mot internationella överenskommelser.

Handelsutbytet mellan Kina och Nordkorea ligger runt 2 miljarder dollar medan handeln mellan Kina och USA, Japan samt Sydkorea handlar om ungefär 750 miljarder dollar sammanlagt.

ARTIKELN HANDLAR OM