Ingen Natolösning när USA och Turkiet möttes

TT

Publicerad 2023-01-18

USA:s utrikesminister Antony Blinken och Turkiets utrikesminister Mevlut Cavusoglu (till höger).

USA och Turkiet försökte borsta över osämja när de två ländernas utrikesministrar möttes.

Turkiet vill köpa amerikanska stridsplan. USA vill bland annat att Turkiet godkänner svenskt och finskt medlemskap i Nato.

Ingen lösning syntes efter mötet.

Turkiets utrikesminister Mevlüt Cavusoglu togs emot av den amerikanske kollegan Antony Blinken i USA:s huvudstad i Washington, i skuggan av en utdragen och segsliten konflikt mellan de två länderna.

En fråga rör amerikansk försäljning av 40 stridsflygplan av en uppdaterad och moderniserad version av typen F-16. En försäljning kan ingå i ett större förhandlingspaket, där ett turkiskt godkännande av svenskt och finländskt Natomedlemskap kan ingå.

Natomedlemskap på is

Något genombrott kom inte under dagen, enligt nyhetsbyråer. Och ingen av parterna nämnde frågan om Natomedlemskapet i kommentarer efter mötet, rapporterar amerikanska AP.

– Vi är nära allierade och partner. Det betyder inte att vi inte ser olika på saker. När olikheter finns så arbetar vi igenom dessa i god anda, sade Blinken efter mötet.

Cavusoglu hävdade sin tur sade till den turkiska nyhetsbyrån Anatolia att den inte alls fanns någon koppling mellan flygplansköp och svensk-finskt medlemskap i Nato.

– Vi anser att dessa två olika frågor inte ska relateras till varandra.

Till amerikanska medier nämnde Cavusoglu endast förhandlingarna om stridsplanen.

– Som vi tidigare sagt, denna fråga är inte viktig bara för Turkiet utan också för Nato och USA. Så vi förväntar oss ett amerikanskt godkännande (av försäljningen) i linje med våra gemensamma strategiska intressen, sade utrikesminister Cavusoglu.

Håller distans

USA:s president Joe Biden håller sig samtidigt på behörigt avstånd från Turkiet på grund av president Recep Tayyip Erdogans alltmer auktoritära styre, men Turkiet beskrivs fortsatt som strategiskt viktigt för Washington.

Den frostiga relationen mellan Washington och Ankara härstammar bland annat från Turkiets köp av rysktillverkade robotar och det amerikanska stödet för kurdiska grupperingar i Syrien.