Regeringsförhandlingar uppges gå enligt plan

TT

Publicerad 2022-10-05

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson efter ett tidigare möte med talman Andreas Norlén.

Moderatledaren Ulf Kristersson uppger att regeringsförhandlingarna går framåt enligt plan.

Men han tillägger att ”inget är klart förrän allt är klart”.

Kristersson lämnade på onsdagen en delrapport om regeringsförhandlingarna till riksdagens talman Andreas Norlén. Rapporteringen skedde på telefon

Beskedet från Kristersson till talmannen var att samtalen med KD, L och SD ”är konstruktiva och går framåt enligt plan”. Det skriver M-ledaren på Facebook.

Letar lösningar

Kristersson uppger att förhandlingarna handlar om att hitta lösningar på energikrisen, den eskalerande grova kriminaliteten, det stora utanförskapet och på ett dramatiskt försämrat ekonomiskt läge.

Kristersson tillägger att ”inget är klart förrän allt är klart”.

M-ledaren ska lämna ny rapport till talmannen nästa onsdag klockan 11.

Klart på onsdag?

Om regeringsförhandlingarna då är i hamn skulle talmannen kunna föreslå Kristersson som Sveriges nye statsminister samma dag. En statsministeromröstning kan då hållas tidigast fredagen 14 oktober.

Om Kristersson då inte får en majoritet nej-röster emot sig blir han statsminister. Regeringsskiftet skulle kunna ske samma dag, men sannolikt ett par dagar senare.

”Målet nu är att så snabbt som möjligt kunna sätta Sverige på en ny kurs”, skriver Kristersson på Facebook.

Regeringsförhandlingarna mellan M, KD, L och SD har officiellt pågått sedan den 14 september då valresultatet blev klart.

Kristersson siktar på en borgerlig regering som samarbetar med SD i riksdagen, men än så länge har han inte besvarat frågan om även L kommer att ingå i regeringen tillsammans med M och KD.

ANNONS