"Försvars­beredningen har spelat ut sin roll"

TT

Publicerad 2023-06-21

Gunnar Hökmark, tidigare EU-parlamentariker för Moderaterna, vill se en snabbare politisk process för att rusta upp Sverige. Arkivbild.

I ett läge där det krävs snabba politiska beslut för att rusta upp försvaret har försvarsberedningen ”spelat ut sin roll”. Det skriver tankesmedjan Frivärlds Gunnar Hökmark och Patrik Oksanen på SvD:s debattsida.

”Det svenska försvaret behöver omedelbara och kraftfulla beslut som handlar om förmåga att kunna möta dagens hot, inte ännu en beredning som underskattar framtida svårigheter”, skriver debattörerna.

Försvars­beredningen – ett forum där regeringen ihop med övriga partier i riksdagen diskuterar och utformar försvarspolitiken – har enligt Hökmark och Oksanen ”överlevt sig själv där oklara ansvars­förhållanden leder till en bristande besluts­kraft”.

De skriver att ”lägga ännu mer tid på långsamma processer för att hitta bred enighet med partier som tidigare bromsat nödvändiga försvars­satsningar och motsatt sig Natomedlemskap förstärker inte försvaret, utan skapar tvärtom nya risker för vår förmåga att möta verkligheten”.

Debattörerna anser att Sverige som en eventuell framtida Natomedlem behöver ta ansvar. De lyfter bland annat att det krävs satsningar på utökade jägar- och amfibie­förband, luftvärn och ­artilleri samt en kraftig utbyggnad av marinen.

”Försvars­beredningen har spelat ut sin roll. Nu måste försvaret få sitt.”

ANNONS